Suci svih sudova u Hrvatskoj primili su ovih dana dopis ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice u kojem ih obavještava o tome koliko će im nakon izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika porasti mjesečne neto plaće, piše u utorak Jutarnji list.

Sucima bi, ističe ministar u dopisu o novom sustavu obračuna plaća, neto mjesečne plaće porasle u rasponu od 699 do 1652 kune, ovisno o mjestu u sudačkoj piramidi.

No, ministrov dopis, kojim je želio umiriti suce nezadovoljne prelaskom na novi sustav izračuna plaća, samo ih je, kako doznaje dnevnik iz razgovora s više sudaca različitih sudova, dodatno revoltirao.

U uvodnom dijelu svoga dopisa ministar podsjeća suce da se Nacionalnim planom oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. Hrvatska obvezala do kraja lipnja iduće godine provesti reformu sustava plaća u državnim i javnim službama tako da svi koji primaju plaću iz proračuna imaju istu osnovicu za obračun plaće u iznosu od 6286,29 kuna.

Trenutačno u državnoj službi postoje čak četiri osnovice za izračun plaća, što sustav čini netransparentnim, a plaće međusobno neusporedivima.

Sudačke se plaće prema sadašnjem Zakonu o plaćama sudaca i državnih dužnosnika izračunavaju umnoškom koeficijenta i osnovice koja u njihovu slučaju iznosi 4710 kuna. Zbog prelaska na jedinstvenu osnovicu od 6286,29 kuna sadašnji koeficijenti će im se smanjiti.

Malenica u svom dopisu sucima navodi kako koeficijenti predloženi novim zakonom ne znače smanjenje sudačkih plaća, nego samo preračun koeficijenata po osnovici koja se primjenjuje za državne službenike.

Međutim, u svom dopisu sucima ministar ne navodi koliki će ti novi koeficijenti biti, nego ih uvjerava da će svim kategorijama sudaca neto plaće rasti. Neto mjesečne plaće sudaca općinskih sudova te prvostupanjskih trgovačkih i upravnih sudova rasle bi, tvrdi ministar Malenica u dopisu, od 699 do 953 kune.

Među općinskim sucima i prvostupanjskim sucima trgovačkih i upravnih sudova koji imaju najniže plaće u pravosudnom sustavu ključa najveće nezadovoljstvo Maleničinim dopisom. A upravo je njih u ukupnom sudačkom korpusu najviše, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.