Tisuće Sjevernomakedonaca prosvjedovalo je zbog mjera koje su predstavljene kako bi se riješio spor sa susjednom Bugarskom koja koči planove Skoplja za članstvo u Europskoj uniji, prenijeli su u nedjelju lokalni mediji.

Mediji prenose da je tisuće prosvjednika u subotu navečer izašlo na ulice Skoplja, a okupila ih je opozicijska stranka VMRO-DPMNE, koja također traži ostavku vlade premijera Dimitara Kovačevskog, iz redova socijaldemokrata.

Opozicijska stranka je najavila da će se prosvjedi nastaviti i u nedjelju navečer.

Bugarska od kraja 2020. godine blokira početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU. Tvrde da Skoplje ne prihvaća bugarsko tumačenje njihove zajedničke povijesti, te da to nije uvršteno u makedonski ustav i školske kurikulume.

Sofija makedonski jezik smatra dijalektom bugarskog jezika, a ove dvije države sporove imaju i oko prava bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Posljednjih dana svog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom, Francuska je predstavila više kompromisnih rješenja kako bi se ovaj problem što prije riješio.

VMRO-DPMNE smatra da je posljednji francuski prijedlog predstavlja „legalizaciju asimilacije makedonskog naroda“, a vladu Kovačevskog optužuju za prihvaćanje „poniženja i iskrivljavanja identiteta“.

Prije nego se pojavio trenutni spor sa Sofijom, upravo je Pariz bio taj koji se protivio pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje obje imaju formalni status kandidata za članstvo u EU.