Estetska kirurgija ujedinjuje medicinsko znanje, kiruršku vještinu i smisao za lijepo, pa ne čudi što na njen teren sve više ulaze žene. Među njima je i majstorica za grudi iz Križevaca – Rebeka Held.

Potpuna predanost i konstantna vježba povezuju dvije velike životne ljubavi 39-godišnje Rebeke Held – klavir i kirurgiju. Uvijek kada posjeti rodne Križevce, sjedne za svoj mali Petrof piano i odsvira Rahmanjinovljev “Preludij op. 3 br. 2 u cis-molu”. Ipak, priznaje da više nije vrsna pijanistica kao u srednjoškolsko doba. Glazba joj je sada hobi, kao i boks koji trenira tri puta tjedno, piše gloria.hr

“Životni tempo kirurga je zahtjevan”, kaže Rebeka Held, koja se nakon gotovo deset godina specijalizacije opće, a potom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB-u Dubrava usavršavala u Bolnici Queen Victoria u Engleskoj. Krajem 2018. karijera ju je odvela u Flandriju, gdje se educirala o estetskoj i mikrokirurškoj rekonstrukciji dojki.

“Gent i danas zovem svojim drugim domom. Život u Belgiji bio je prekrasan i ja sam se potpuno asimilirala. Dugo sam dvojila jesam li donijela dobru odluku vrativši se u Hrvatsku”, priznaje dr. Held, koja se etablirala kao “majstorica za grudi” i 2019. se pridružila timu prim. Siniše Glumičića kao vodeća kirurginja za operacije dojki i tijela. Dvije godine kasnije otvorila je vlastitu privatnu Polikliniku dr. Rebeka Held.

rebeka held

“Već godinama radim hibridne operacije grudi gdje se uz implantate radi prirodnijeg rezultata dodaje i vlastita mast lipotransferom ili, primjerice, prijenos matičnih stanica iz masti nanofat tehnikom u svrhu pomlađivanja lica. Mast u mojoj struci zovemo tekućim zlatom”, govori. U kirurgiji se, kaže, muškarci smatraju autoritetom zato što u struci radi manje žena.

“Ne smatram da je spol kirurga presudan u njegovim sposobnostima, ali muškarcima je lakše izdržati neke fizički zahtjevnije situacije. No, postoji i podatak u literaturi da su žene, upravo zbog svoje preciznosti, ipak kirurzi s manje komplikacija”, zaključuje dr. Held.