Tradicionalno na Veliki petak osječke gradske vlasti organizirale su u Tvrđi susret s građanima na kojem je podijeljeno oko 2.000 porcija ribljeg paprikaša, fiša, a pripremili su ga članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje..

U podjeli fiša uz osječkog gradonačelnika Ivana Radića i njegovih suradnika, ove su godine sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i zamjenik župana koji obnaša dužnost osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Podijeljeno je oko 2000 porcija fiša za koju je iz proračuna Grada izdvojeno 6.000 eura, kazao je Radić.

Naglasio je kako je Uskrs vrijeme zajedništva i okupljanja te je poželio svim građanima da ga provedu u miru i zdravlju sa svojim obiteljima.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je kako tradicija nalaže da se na Veliki petak u Slavoniji i Baranji jede fiš, riblji paprikaš.

Tradicija se mora zadržati i očuvati, poručio je Anušić zaželjevši svima sretne Uskrsne blagdane.

Čestitkama se pridružio i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje i ove su godine za građane Osijeka pripremili riblji paprikaš a njezin predsjednik Davor Tomić rekao je da se fiš kuhao u 10 kotlova od 80 litara, a utrošeno je oko 500 kilograma ribe.

Od sastojaka koji su se koristili u pripremi bio je šaran te baranjska paprika i luk, istaknuo je Tomić dodajući kako je tu ipak najbitniji sastojak paprika koja daje snagu i boju a, kaže, važan je i dobar omjer svih sastojaka.

Svaki kotlić je osobnost kuhara tako da je bilo ljućih, manje ili srednje ljutih porcija.

No, očito je riblji paprikaš tradicionalno bio po ukusu Osječana jer su stali u red od stotinjak metara na središnjem Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, za uzeti svoju porciju fiša.