Hrvatska ženska teniska reprezentacija odlično je startala na turniru Prve Euro-afričke grupe Billie Jean King Cupa, koji se odigrava u turskoj Antalyji, gdje su izabranice Ive Majoli protiv Švedske i Bugarske ostvarile dvije maksimalne pobjede (3-0), obje bez izgubljenog seta.

U srijedu (9 sati) hrvatske tenisačice čeka dvoboj protiv reprezentacije Slovenije, možda i odlučujući u borbi za prvo mjesto u skupini B koje donosi izravan plasman u viši rang natjecanja, s obzirom na to da su Slovenke također ostvarile dvije startne pobjede, svladavši u ponedjeljak Gruziju (2-1), a u utorak Austriju (2-1).

Veliki dobitak za hrvatsku reprezentaciju nastupi su dvije Petre – 16-godišnje debitantice Petre Marčinko i povratnice u izabranu vrstu Petre Martić.

Najbolja juniorka svijeta protiv Švedske i Bugarske ostvarila prve pobjede u Billie Jean King Cupu.

“Bilo je jučer pritiska i malo treme, ali sam cijeli meč dobro odigrala. Imala sam mali pad koncentracije u drugom setu, no nije puno utjecalo na rezultat. Veći izazov mi je bio današnji meč protiv bugarske tenisačice, jer je bilo dosta vjetrovito pa je bilo potrebe za snalaženjem. Bilo je teško, ali sam uspjela”, izjavila je Marčinko.

Svoju prvu reprezentativnu pobjedu u pojedinačnom meču nakon 2014. u utorak je ostvarila 31-godišnja Petra Martić.

“Danas je bilo izrazito teško. Malo je ovisilo o samom tenisu, a više o improvizaciji, zbog nevjerojatnog vjetra. Mislim da je bilo najvažnije mentalno ostati ‘unutra’ i pokušati izvući najbolje od toga, a to smo jako dobro ostvarile”, rekla je Martić.

Posao protiv Bugarki za još jednu maksimalnu pobjedu u paru su dovršile povratnica nakon ozljede Donna Vekić i Ana Konjuh.

“Obje Petre su prije nas obavile posao i donijele pobjedu pa smo se Ana i ja dobro zabavile u paru i uz to odradile dobar trening”, prokomentirala je Vekić.

Izbornica Iva Majoli sumirala je dojmove nakon prva dva nastupa:

“Možemo reći da smo ostvarili dvije očekivane pobjede protiv Šveđanki i Bugarki. Prvi put je s nama 16-godišnja Petra Marčinko, jer volim dati priliku našim mladim nadama, kao što je bio slučaj s naše tri sadašnje ‘veteranke’, Petrom Martić, Donnom Vekić i Anom Konjuh. Petri nije bilo lako, jer je igranje za državu dodatni pritisak.”

Prema sastavu igračica i dosadašnjim rezultatima, u srijedu se u Antalyji igra meč za prvo mjesto u skupini B. Slovenke predvodi 27. tenisačica svijeta, 24-godišnja Tamara Zidanšek, a druga je igračica 21-godišnja Kaja Juvan, 81. na WTA ljestvici.

“Ne podcjenjujemo nijednu reprezentaciju, no sutrašnji meč vjerojatno će biti protiv najtežeg suparnika te odlučiti tko će na kraju biti prvi u skupini. Mislim da je naša prednost što smo na broju, što možemo kombinirati i omogućiti da se jedna ili dvije igračice odmore, a svakako vjerujem u ovaj sastav i sutrašnju pobjedu”, zaključila je Iva Majoli.