Majka i supruga ustrijeljene u petak u Velikoj Gorici osma su i deveta ubijena žena 2023. godine, piše u nedjelju Večernji list, podsjećajući da je u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena, a od lanjskih 27 ubojstva žene su bile žrtve u njih 13.

Što je Zvonimira Drvodelića (64) natjeralo da uzme pušku u ruke i počini stravični zločin koji je šokirao Veliku Goricu, vjerojatno se nikada neće doznati.

Zagrebačka policija šturo je priopćila da su obavili očevid tijekom kojeg je utvrđeno da je Drvodelić, kojem oni ne spominju identitet, 29. prosinca u 10 sati u cvjećarnici u Zagrebačkoj ulici u Velikoj Gorici ubio svoju 64-godišnju suprugu. Ubio ju je iz puške koju je, kaže policija, nezakonito posjedovao. Nakon toga, izašao je iz cvjećarnice, otišao do svoje kuće koja se nalazi u istoj ulici. U prizemlju kuće iz istog oružja ubio je svoju 84-godišnju majku, a nakon toga je presudio i sebi…

Kada su policajci ušli u kuću, našli su dva tijela, a očevid je trajao satima. Nakon njega tijela su prevezena na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi obdukcije. U pravnom smislu ovaj je stravični događaj okončan jer se počinitelj ubio.

To znači da neće biti istrage protiv njega, no policija bi trebala i morala utvrditi kako je nabavio oružje i od koga, jer su i sami naveli da ga je nezakonito posjedovao. Osim toga, trebali bi se pozabaviti i motivom koji je doveo do stravičnog zločina. A trebali bi istražiti i je li bilo obiteljskog nasilja, iako prvi policijski podaci kažu da – nije. Jer oni zbog toga nisu intervenirali u toj obitelji. No to što policiju nitko nije zvao ne znači da nasilja nije bilo.

I tako je 2023. završila onako kako je počela – šokantnim zločinom u kojem su žrtve žene, a počinitelji njihovi partneri, koji su se nakon toga ubili, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.