Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju za dvije osobe koje su 2013. godine bile u upravi “karlovačke novčarske institucije”, priopćio je DORH.

U priopćenju se ne spominje da je riječ o Upravi Karlovačke banke, a kako su objavili neki mediji osumnjičenici su Sandi Šola i njegova majka Marija Šola, koji su u inkriminiranom razdoblju kao suvlasnici bili u Upravi Karlovačke banke, koju su u međuvremenu prodali Marku Vukoviću i Ivanu Žabčiću, vlasnicima tvornice za proizvodnju pištolja i pušaka HS Produkt.

Osumnjičene osobe sada imaju 44 i 61 godinu, a u vrijeme istraživanog razdoblja, u studenom i prosincu 2013. godine, mlađi je osumnjičenik bio predsjednik uprave, a drugookrivljenica zamjenica člana uprave, te ih se tereti da su svoju banku oštetili za 2,7 milijuna kuna.

Rješenjem o pokretanju istrage precizira se da je riječ o iznosu znatne protupravne koristi i znatne štete prouzročene banci, za što Kazneni zakon predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

Postoji osnovana sumnja da su namjerno i suprotno internim aktima banke za dva korisnika kredita pribavili znatnu imovinsku korist i to tako što su im omogućili da ne moraju podmiriti svoje nenamjenske kredite.

U Rješenju piše da su osumnjičenici jednoj “korisnici kredita koja je imala ukupno nepodmiren iznos od 788.843 kuna utvrdili visinu duga za namirenje od 15.000 kuna”, a u drugom slučaju “korisniku koji je imao nepodmireno dugovanje po kreditu u iznosu od 2.626.142 kuna utvrdili visinu duga za namirenje od 770.000 kuna”.

Temeljem takvih sporazuma korisnici kredita platili su nove iznose od 15.000 i 770.000 kuna i time su prestale sve njihove obaveze po osnovi kredita, “čime je banka oštećena za ukupni iznos od 2.7 milijuna kuna”, stoji u priopćenju DORH-a kojim se najavljuje ispitivanje svjedoka i provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.

Mariji Šola i njezinim sinovima Sandiju, Petru i Tomislavu, te neurokirurgu Josipu Paladinu, Luki Miličiću iz Dalekovoda, te Dragi Brekalu, Josipu Kovaču i  Marijani Trpčić Reškovac, te tvrtkama Vendita i Opatovina projekt, sudi se po USKOK-ovoj optužnici iz 2014. godine za nezakonito korištenje oko 280 milijuna kuna Karlovačke banke za financiranje poslovanja raznih privatnih i obiteljskih tvrtki i nekretninskog posla Opatovina projekt, a kroz što su optuženici, prema USKOK-u stekli nezakonitu zaradu od oko 100 milijuna kuna.