Majka francuskog branitelja Vukovara ubijenog na Ovčari ustvrdila je za nedjeljni Jutarnji list kako njen sin nije glumac gradonačelnika Ivana Penave te ne želi da ga “koristi za svoju politiku”, dok Penava navodi da je majku Jean-Michela Nicoliera “pod svoje uzeo” ministar Tomo Medved.

Lyliane Fournier i Paul Nicolier, majka i brat Jean-Michela Nicoliera, Francuza koji je branio Vukovar u odori HOS-a te je ubijen na Ovčari, zgroženi su što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava njegov lik i poruku: “Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu”, izgovorenu francuskim reporterima u podrumu vukovarske bolnice neposredno prije pada grada, iskoristio za plakat i slogan ovogodišnjeg obilježavanja pada grada, navodi dnevnik.

Penava je najavio kako će ove godine Kolonu sjećanja prevoditi pripadnici HOS-a i poručio “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne trebaju dolaziti 18. studenoga na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Time je izazvao niz negativnih reakcija, posebno majke i brata Jean-Michela Nicoliera koji, kako je majka izjavila za Jutarnji, o tome ništa nisu znali.

– Problem je ono što Penava predstavlja na političkoj sceni, a s druge strane, Jean-Michel nije ni glumac, ni ‘zvijezda’ da završi na plakatu. On je došao braniti Hrvatsku i Vukovar, ali nije bio jedini. Mnogi su poginuli u toj obrani. Penavini motivi su politički, a ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj, pa tako ne želim da bude na tom plakatu, nego da se s njega ukloni – rekla je Jutarnjem listu Lyliane Fournier.

Penavu su zamolili da objasni svoj postupak prema obitelji. “Izuzetno cijenim mamu Jean-Michela Nicoliera, kao i brata. S njima sam više puta surađivao na području grada Vukovara, po pitanju postavljanja biste, imenovanja pješačkog mosta i u nebrojenim prigodama komemoriranja. Suzdržat ću se od bilo kakvih komentara, prvenstveno poštujući žrtvu njenog sina. Tu ću se zaustaviti”.

Penava je kazao da je točno da nije razgovarao s Lyliane Fournier. Jednako kao što je točno i da je cjelokupni ovaj angažman u interesu skretanja pozornosti, prije svega Tome Medveda koji je uzeo tu obitelj pod svoje okrilje, a davno prije Tome Medveda ja sam surađivao s tom obitelji, rekao je Penava, pišu novinari Jutarnjeg lista Ivanka Toma i Mario Pušić.