Drage majke, sretan vam vaš Dan! Tradicionalno obilježavanje majčina dana, druge nedjelje u svibnju jako je lijepa tradicija i malim znakom pažnje razveselite svoje majke.

Djela ljubavi i odricanja koja čine za vas svakoga dana nemaju cijene. Majka je lavica koja kroz život hrabro korača, koja se odriče, koja ima ljubavi i strijepljenja, zlatnu kosu i nadu u očima. Danas razveselite svoje majke, posjetite ih, obasjajte im lica, uberite poljsko cvijeće, sve je u malim stvarima. Od kako sam majka imam zaista jedan predivan i lijep pogled na majčinstvo i vedrinu duha.

lorena

Sada u potpunosti razumijem definiciju majčinstva, definiciju odricanja punog ljubavi. Sada mi je u potpunosti jasno da je majka jedina imenica koja nema zamjenicu, taj tekst mi je sada puno jasniji i smisleniji od kako sam se ostvarila kao majka.

Drage majke, vaš je svaki dan, no danas je vaš praznik, praznik svih majki, praznik kraljica koje su na svijet donijele novi život. U majci je posebna snaga pokretanja, učenja, volje, buđenja, ostvarivanja, promišljanja, brige o djeci, brige o obitelji…

Drage majke, nikome nemojte dozvoliti da vam oduzima majčinstvo ili da vam umanjuju vašu vrijednost, budite uvijek lavice ratnice, borite se svim snagama za mir sebe i djeteta, da vam nitko ne remeti snove, ne remeti mir i sreću, da vam nitko ne unosi laži i tračeve u život, da vas nitko ne proziva nemajkom jer ne zna koju bitku vodite, ne dozvolite da vam netko vama blizak ili netko dalji ruši snove, ruši majčinstvo, da vas kontrolira, šalje osobe da vas prate, ne dozvolite da vam se itko miješa u život, živite svoje majčinstvo, svoje ostvarenje onako kako vam to vaše srce šalje, po onim koordinatama ljubavi i pravde, praštanja i solidarnosti. Svoju djecu uvijek stavite na prvo mjesto, svoju intimu, budite sebi važne, imajte vrijeme samo za vas i djecu, nedajte da vam nitko krade majčinstvo, da radi protiv vaše volje, sjetite ste kako ste upravo vi te koje ste donijele novi život na svijet, kako ste se odricale i uvijek neka vam ljubav bude vodilja.

lorena3

Djeci dajte velika krila, da im let bude odličan, da se ostvaruju, nemojte ih gušiti uz se, nikako, neka lete, neka budu za let stvorena. Sjetite se kako upravo vi imate predivnu titulu majke, titulu za cijeli život. Budite ponosne što ste majke, što upravo vi imate sve brige ovoga svijeta usmjerene na svoje dijete, što upravo vi odgajate, pazite, mazite, putujete, vodite na izlete, pišete, čitate, kupate, hodate, kuhate, promišljate, što upravo vi noćima budne sanjate…

Svaka majka u sebi neka krije ponos, radost, nadu, ljubav… Zaslužili ste! Majke su te koje djecu uče da u životu ništa ne uzimaju zdravo za gotovo, uče djecu da vole, da ne zavide, da se raduju tuđoj sreći, da dijele punim srcem, da ne lažu, da se ne bave tračevima, da im hrana bude ljubav i veselje, sva ta odgovornost, pripada upravo vama, mamama! Majke su najbolji priručnici za život, svakoga dana, na svakom našem koraku, a zatim i na svakom našem putu.

lorena1

Ponosna sam što sam majka, majčinstvo je potpuno ostvarenje svake žene u dubini. Djeci dajte mir, intimu, veselje, igru, učenje, budite uz njih, ne dozvolite da vam se itko miješa u odgoj i stvari koje povređuju vaše majčinstvo. Dar majčinstva promijenio mi je poglede na sve u životu, dijete je posebna oda radosti koja nas svaki dan i svaku noć u potpunosti i dubini treba, srce posebno treperi na prve riječi „Mama.“ Jedno je samo važno, praznik za sve majke jednom je godišnje, no majka ste cijeli život! Sretan Majčin dan!

Majka
Dijete moje kad noću spava,
Mojih je misli puna glava,
U meni zaštita je pravog lava,
Uz dijete sve je san i java,
To čista je ljubav i prava.
Oči sada mi dugačije trepere,
I dijete već se uz mene samo vere,
Plodove ljubavi bere.
Sada srce jače mi kuca,
Od veselja sve puca,
Dijete volite od svega više,
Neka vašim notama sreća se piše.
Majčinstvo nikome ne dajte,
Jer vi ste donijele novi život na svijet, znajte.

Mojoj Majci
Taj veliki ratnik zemljom hodi,
Ruke promrzle često ima,
Livade sve o njoj pjevaju,
Snagu ona poput planine nosi,
U daljine me šalje,
Krila mi plate,
Uči me biti boljom majkom,
Da dijete uz sebe u kavez ne zatvaram,
Da joj krila pletem čvrsta,
Korijene da joj ostavim,
Svijetom neka se ostvari,
Ljiljane mirisne neka lovi,
Majka sada me svim bitkama uči,
Da ne vjerujem svakome,
Da se ne predajem u ralje laži,
Da ni jedna ljubav nije laka,
Da svako dijete svoje polje mira želi i treba,
Sve majka u bremenu nosi,
Baš poput mladog hata,
Želi samo ljubav dalekog jata.
Lik majke tako je radostan,
Poput makova crvenih,
Jutrima snenih, punim rose,
Krije žar i ljubav u sebi.

Lorena Golub