Mađarska je ponudila svoj teritorij kao potencijalnu rutu za izvoz žitarica iz Ukrajine, budući da su uobičajene rute putem Crnog mora blokirane, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u ponedjeljak.

Ukrajina je bila veliki svjetski proizvođač žitarica i uljarica, no izvoz joj se drastično smanjio otkad ju je Rusija napala 24. veljače.

Zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnome moru, Kijev pokušava izvoziti putem kopna, rijeka i željeznice.

Pad u proizvodnji i izvozu potaknuo je bojazan od globalne krize hrane te su zbog rata, kao i zbog sankcija koje je zapad nametnuo Rusiji, cijene žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije uvelike narasle.

Szijjarto je kazao da je Mađarska ponudila svoj teritorij kako bi omogućila da hrana iz Ukrajine dospije kamo bi trebala, “uglavnom do Sjeverne Afrike i Bliskog istoka”.

Mađarski šef diplomacije koji je izašao s tim prijedlogom na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a nije naveo koju bi količinu žitarica Ukrajina mogla izvesti putem Mađarske, no dodao je da se u svrhu rasterećenja mogu aktivirati dva logistička čvorišta na istočnoj granici Mađarske.

“Ako se neka vrsta žitarica i drugih proizvoda bude izvozila iz Ukrajine do Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike putem Mađarske, to se može postići u kratkome roku.”, kazao je Szijjarto. “Željeznicom se brzo može doći iz Mađarske do luka u jugoistočnoj Europi.”

Szijjarto je kazao da je Mađarska također ponudila svoje prijevozne kapacitete za ukrajinske žitarice.

Ministar je također naglasio da Mađarska ne očekuje nikakve poremećaje u opskrbi države ruskim plinom.