Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz rekli su u utorak po završetku samita G7 u Njemačkoj da ruski planovi u Ukrajini neće uspjeti.

Francuski predsjednik rekao je da Rusija ima samo jedan cilj, a to je da se Ukrajina preda, no da Moskva neće dobiti rat.

“Rusija ne može niti smije pobijediti” u ratu u Ukrajini, a sankcije će trajati “dok to bude potrebno”,  rekao je Macron na konferenciji za novinare po završetku samita G7 u Njemačkoj.

Macron je rekao da ovotjedni ruski napad na ukrajinski trgovački centar predstavlja “ratni zločin” i da će Francuska podupirati Ukrajinu dok god je to potrebno.

Vlasti kažu da je u napadu u ponedjeljak na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku poginulo 18 ljudi a 36 se smatra nestalima.

Macron je također, uoči samita NATO-a koji se od utorka do četvrtka održava u Madridu, rekao da zemlje članice Saveza moraju poslati poruku jedinstva.

“Poruka koja mora biti odaslana iz Madrida je poruka jedinstva i snage”, istaknuo je. “Radi se o sigurnosti europskog kontinenta”.

Njemački kancelar Scholz rekao da će se sankcije okončati kada Putin prihvati da njegovi planovi za Ukrajinu neće uspjeti.

“Samo je jedan izlaz za Putina, a to je da prihvati da njegovi planovi za Ukrajinu neće uspjeti”, rekao je na press konferenciji po zatvaranju G7.

Scholz je naglasio da čelnici G7 žele da Rusija plati maksimalnu cijenu za invaziju na Ukrajinu.

“G7 ostaje ujedinjen u potpori Ukrajini”, rekao je Scholz. “Mi ćemo nastaviti održavati i jačati ekonomsku i političku cijenu” koju moraju platiti Putin i njegov režim, istaknuo je.