Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je demantirao ”laži” koje širi ruska vlada kako bi opravdala rat u Ukrajini, ali će i dalje ostati u kontaktu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom ne bi li osigurao prekid vatre.

Macron je predvodio diplomatske napore Europske unije koji su trebali spriječiti izbijanje rata. Prošlog je mjeseca posjetio Putina u Moskvi te je telefonskim putem posredovao između ruskog lidera i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Otvoreno je prozvao Kremlj za vođenje neprijateljske politike.

”Predsjednik Putin je taj koji je izazvao rat tako što je pogazio sve međunarodna načela i obećanja”, rekao je Macron u obraćanju naciji. Zelenskija je pohvalio kao oličenje ”časti, slobode i hrabrosti”.

”Ovo nije samo rat između Zapada i Rusije, kao što neki vjeruju. NATO nema vojne baze u Ukrajini, to su laži. Rusija nije ugrožena, ona je agresor. Ovo nije ni rat protiv nacizma… to je laž”, dodao je Macron.

Rusija tvrdi da pokrenula ”posebnu vojnu misiju” kojom želi razoružati Ukrajinu i osloboditi ju od ”neonacista” koji, prema Putinovim riječima, upravljaju zemljom.

Macron poručuje da će se zauzeti za francuske vrijednosti, u govoru održanom manje od dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora na kojima će se natjecati za drugi mandat, no službenu kandidaturu još nije objavio.

Rast cijena energenata sigurno će utjecati na francusko gospodarstvo, upozorio je.

”Sutra će biti još skuplje napuniti rezervoar, platiti račune za grijanje ili kupiti određene proizvode”, rekao je Macron.

Ali rast cijena neće biti kratkog vijeka, kazao je francuski predsjednik, dodajući da je rat u Ukrajini početak nove ere, u kojoj je rat u Europi stvarnost.

”Rat u Europi više ne pripada udžbenicima povijesti, on je sada među nama. Demokracija više nije nešto u što ljudi bez zadrške vjeruju, ona se svakodnevno propitkuje pred našim očima”, izjavio je Macron.

Macron planira izgraditi nove nuklearne elektrane u Francuskoj kako bi država na čijem je čelu bila manje ovisna o inozemnim izvorima energije. No, tu ne misli stati, stoga će se i na europskoj razini zalagati za uklanjanje ovisnosti o ruskom plinu.

”Rat u Ukrajini označava prekid opskrbe ruskim plinom za naš kontinent i našu generaciju”, zaključio je.