Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u subotu da izraeIski cilj “potpunog uništenja Hamasa” mora biti jasno definiran jer u protivnom proizvest će još “deset godina” rata i pozvao da se udvostruče napori na postizanju trajnog prekida vatre.

“Potpuno uništenje Hamasa…”, “…misli li itko da je to moguće?”, rekao je Macron na konferenciji za novinare održanoj na rubu konferencije COP28 u Dubaiju.

“Ako je to cilj, rat će trajati deset godina”, rekao je Macron i zatražio “izraelske vlasti da objasne svoj cilj”.

Francuska je “vrlo zabrinuta” zbog novog nasilja u Gazi, rekao je Macron i najavio odlazak u Katar gdje će pokušati pridonijeti nastojanjima da se dogovori novi prekid vatre.

Na konferenciji za novinare Macron je rekao da situacija u Gazi zahtijeva udvostručenje napora na postizanju trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca.

“Za Izrael nema trajne sigurnosti u regiji ako se sigurnost te zemlje postiže po cijenu života Palestinaca, što sa sobom nosi i ogorčenost u regiji. Budimo kolektivno pronicavi i prisebni”, dodao je.

“Učinkovita borba protiv terorizma ne znači sustavno i trajno bombardiranje”, rekao je Macron “zabrinut” pošto su bombardiranja obnovljena nakon istekla primirja između Izraela i Hamasa u petak.

“Ispravan odgovor protiv terorističke skupine ne znači eliminiranje čitavog teritorija ili bombardiranje svih civilnih područja”, istaknuo je.

Kada je posrijedi oslobađanje talaca koje još drži Hamas, Macron smatra da je “potrebno još nekoliko dana rada”, misleći pritom na “aktualne pregovore koji se nastavljaju”.

Među nestalima 7. listopada smatraju se i četiri francuska državljana.

Stoga će francuski predsjednik u subotu navečer u Katru večerati sa šeikom Tamimom ben Hamadom Al-Thanijem, emirom ove zemlje koje ja angažirana na pregovorima o primirju i oslobađanju talaca.