Posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Ukrajini trebao bi se održati sljedećih tjedana, priopćilo je francusko predsjedništvo, čime je ponovno odgođen planirani posjet šefa države toj zemlji.

Macron je isprva rekao da planira otići u posjet Ukrajini u veljači kako bi potpisao bilateralni sigurnosni sporazum s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

To je odgođeno jer je Zelenskij na kraju došao u Pariz na potpisivanje sporazuma.

Diplomati su rekli da je drugi datum bio planiran za početak ožujka prije nego što je odgođen za kasnije.

“Dvojica šefova država složili su se da će ostati u bliskom kontaktu, osobito u vezi s predsjednikovim posjetom Ukrajini koji bi se trebao dogoditi sljedećih tjedana”, priopćilo je u nedjelju francusko predsjedništvo nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Do odgode je došlo samo nekoliko dana nakon što je ruski projektil pao petstotinjak metara od ukrajinskog predsjednika i premijera Grčke koji je bio u posjeti u gradu Odesi na Crnom moru. Macron je također trebao posjetiti Odesu.

Macron je posljednjih tjedana zauzeo oštriji stav prema Rusiji optužujući je da je agresivna prema Francuskoj i Europi.

Pozvao je europske saveznike da hitno učine više kako bi pomogli Ukrajini i suočio se s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je rekao da ne treba isključiti ideju o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu.

Dva diplomatska izvora rekla su da francusko predsjedništvo razmatra hoće li proširiti putovanje u Ukrajinu i na druge zapadne šefove država koji bi se pridružili Macronu, umjesto bilateralnog putovanja, kako bi saveznici pokazali jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.