Hrvatska je spremna za šengenski prostor koji je potrebno reformirati, na čemu će Pariz raditi za vrijeme predsjedništva Vijećem EU-a 2022., rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u Banskim dvorima u četvrtak.

“Kao prvo, Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferencije za medije s domaćinom, premijerom Andrejom Plenkovićem.

No šef francuske države upozorio da je potrebna reforma Schengena i da će Pariz na tome raditi u prvoj polovici iduće godine na kormilu Vijeća EU-a, a hrvatski premijer je poručio da će u tom procesu “svoj doprinos dati i Hrvatska kao buduća članica prostora”.

Plenković je istaknuo da je Zagrebu “bitna čvrsta i jasna podrška Francuske za šengenski prostor i eurozonu”.

Macron je potporu Francuske najmlađoj članici Unije naglasio i na susretu s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku.

“Naše će dvije zemlje nastaviti surađivati u području sigurnosti, imigracija, gospodarstva, istraživanja, u toliko tema koje trasiraju europski put Hrvatske – Schengen i pristup eurozoni, što su vaši najvažniji projekti koje podržavamo”, rekao je Macron Milanoviću.

Komisija je u listopadu 2019. ocijenila da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u šengenski prostor, a početkom lipnja ove godine pozvala je zemlje EU-a da u njeg prostor prime Hrvatsku, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

Bugarska i Rumunjska već godinama imaju pozitivnu ocjenu Europske komisije, ali još nema političke suglasnosti da ih se primi.

Plenković i Macron potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu kojim Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba – ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u.

Trgovinska razmjena Francuske i Hrvatske iznosila je milijardu eura prošle godine, a trenutna razmjena za ovu godinu iznosi više od 700 milijuna eura. Plenković smatra da je to “početan korak”, a Hrvatska ima želju za jačanjem trgovinske razmjene.

Dodao je da je ove godine u Hrvatskoj bilo 400.000 francuskih turista, a vjeruje da će taj broj porasti nakon pandemije koronavirusa.

Rafale uskoro zamjenjuje migove

U Banskim dvorima potpisan je i ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, a ubrzo nakon toga dva takva zrakoplova preletjela su Zagreb.

“To je ‘game changer’. Imat ćemo na raspolaganju takve avione koje od juga Njemačke pa do Grčke nema”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dodao je da je Hrvatska nabavila “najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na vanjskopolitički sigurnosni i obrambeni položaj Hrvatske” i očekuje da će taj ugovor potaknuti “značajniju suradnju obrambenih industrija” dviju zemalja.

Macron kao zagovornik jačanja europskih snaga smatra da je to “prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči zajedničku sigurnost”, ali i “dokaz prijateljstva”.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha. Ima integrirani sustav Spectra koji pilotu omogućava iznimno veliku svijest o situaciji, a uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, uporabi protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Rafale može ponijeti čak 9,5 tona naoružanja, uključujući integrirani radarski samonavođeni projektil Meteor koji se smatra najboljom raketom na tržištu.

Avioni se već više od deset godina koriste u borbenim misijama od Afganistana preko Libije, Sirije, Iraka, a 2015. kreće francuski uspjeh prodaje tih aviona, prvo Egiptu, Kataru, a kasnije i Indiji.

Hrvatska je druga članica EU-a nakon Grčke koja kupuje Rafale.

Francuska i Hrvatska partneri za stabilnost na zapadnom Balkanu

Francuska preuzima od Slovenije predsjedanje Vijećem EU-a početkom 2022., a Macron je najavio da će Pariz raditi na miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“Francuska vizija je da tu izgradimo prostor mira, stabilnosti i suradnje, osnažiti protok ljudi. Želimo od tog prostora napraviti pravi europski prostor”, rekao je Macron i upozorio na vanjske sile koje “destabiliziraju tu regiju i stvaraju podjele”, misleći na Rusiju i Kinu.

U tim nastojanjima Hrvatska će biti partner Francuskoj.

Francuski predsjednik i hrvatski premijer razgovarali su o potrebi promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, bugarskoj blokadi Sjeverne Makedonije, napetostima Prištine i Beograda, a šef francuske države istaknuo je da će u tim pitanjima Pariz i Zagreb “zajednički djelovati”.

Francuska se smatra oštrom protivnicom proširenja EU-a, ali Macron ipak napominje: “Što se tiče zapadnog Balkana, nismo rekli da smo mi protiv toga”.

“Mi smo htjeli jednostavno zaustaviti jednu birokratsku situaciju, htjeli smo zapravo reći – treba riješiti probleme. Mi smo za vrijeme hrvatskog predsjedanja od tog procesa napravili jedan više politički proces”, rekao je francuski predsjednik.

Ovo je prvi posjet šefa francuske države Hrvatskoj od osamostaljenja i Macron je rekao da je “sretan” što je ovdje. Prethodno je na Pantovčaku rekao da je nepravedno što nitko od njegovih prethodnika nije bilo službeno u Hrvatskoj.

Bivši francuski predsjednik, pokojni Jacques Chirac bio je u Zagrebu prije 21 godinu na samitu EU-a, ali to je bio multilateralni posjet.

Macron posjet Hrvatskoj završava ručkom s uzvanicima iz političkog, gospodarskog, sportskog i kulturnog života u hotelu Esplanade.

(Hina)