Zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) poručila je u petak kako je Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB Sveti Duh, koja je suočena sa aferom mrtvačnica, moralno odgovorna za ono što se događa u toj bolnici.

Je li ravnateljica kriva? Neću prejudicirati, neka institucije rade svoj posao, no mislim da je moralno odgovorna, rekla je Lukačić u slobodnom saborskom govoru referirajući se na aferu koju su pokrenule snimke preminulih pacijenata na podu mrtvačnice.

Kazala je i kako se ravnateljici, možda, moglo povjerovati da nije ništa znala da u javnost nije dospio dopis u kojemu su je šef patologije i pomoćnik glavnog obudcenta, kojima je dala izvanredni otkaz, nisu još u srpnju prošle godine upozorili na probleme u mrtvačnicu.

Marko Milanović Litre (HS) kaže kako su aktualna zagrebačka vlast i platforma Možemo, po svemu viđenom, „nesposobni brinuti se o pokojnima, a kamoli bolesnima“.

„Istovremeno politički iskorištavaju one koji prekidaju živote nerođene djece“, rekao je zastupnik prozivajući spomenute da su, od kako su došli na vlast nastojali ugušiti civilno društvo i to samo onaj dio koji nije u skladu s njihovim politikama i nazorima.

„Ova zastava Hoda za život je simbol onoga političkog što smeta Možemo i zagrebačkoj gradskoj vlasti, zabranjena je u Zagrebu od zadnjih lokalnih izbora“, izjavio je Milanović Litre koji je za govornicom razvio zastavu Hoda i pozvao sve da se u subotu pridruže Hodu za život u Zagrebu i Vinkovcima.

Bojan Glavašević (Možemo) je pak prozvao vladajuće jer ovaj tjedan nisu željeli sudjelovati u raspravi o zakonu o kreditnim institucijama koji su predložili Možemo i SDP.

Željeli smo zabraniti da se dugovi građana prodaju lihvarima kroz agencije za naplatu potraživanja, no rasprave zapravo nije bilo, jer se od vladajućih nije pojavio nitko, rekao je zastupnik.

Naveo je kako ni Vladin predstavnik nije uzeo riječ da objasni zašto Vlada odbija takav prijedlog zakona.

Katarina Peović (RF) izjavila je kako su događaji oko kutinske Petrokemije potvrdili opravdanost bojazni koju je iskazivala.

Upozoravali smo da će najnovija situacija dovesti do toga da se radnici otpuštaju i gasi proizvodnja, turskim vlasnicima nije u interesu ni modernizacija, ni razvijanje proizvodnje u Petrokemiji, nego da ona bude punionica za tursko gnojivo, ustvrdila je.

Sada vidimo da su svi strahovi bili opravdani i da ovoj Petrokemiji nema spasa ako je ova Vlada bude štitila, poručila je Peović.