Mostov zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Lovrinović putem facebooka je pozvao je ministricu Bernardicu Juretić i Tomislava Karamarka da više ne obećavaju 1000 eura za svako novorođeno dijete jer Hrvatska nema eura za to, a hrvatska nacionalna valuta je kuna.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić izjavila je u srijedu da će u proračunu za 2016. biti novca za najavljenu mjeru od 1000 eura za svako novorođeno dijete, što je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko (HDZ) najavljivao kroz svoju izbornu kampanju.

“Molim ministricu Juretić i prvog potpredsjednika Vlade Karamarka da više ne obećavaju tisuću eura po novorođenom djetetu. Prvo, eura za to nemamo, a drugo, kuna je naša nacionalna valuta koju treba koristiti. Dakle, 7500 kuna”, objavio je Lovrinović na svojem facebook profilu. “Ne nudite eure, rušite naš monetarni suverenitet”, napisao je.

Osim novca, Vlada treba ponuditi čitav niz mjera demografske politike, počevši od zakona o majčinstvu do poreznih olakšica, ustvrdio je Lovrinović upozorivši da donošenje tih mjera treba ubrzati jer prijeti opasnost da u međuvremenu znatan broj fertilnih žena napusti zemlju.
(Hina)

fah