Lora Tomaš promovirala je u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu svoj knjigu Slani mrak: bilješke s otoka.

Matea Hrgovan, voditeljica Narodne knjižnice ističe:

-Slani mrak je debitantski roman novinarke, prevoditeljice i književne kritičarke Lore Tomaš, opisan kao “dokumentarno-fikcijska posveta životu na otoku”, u kojemu je preneseno iskustvo stvarnog otočkog života kako su ga povjeravali pripovjedačici-zapisivačici. Roman čini bogat kolaž sudbina ljudi koji su generacijama povezani s malim hrvatskim otocima.

U tome su kolažu fragmenata i različitih diskursa zamagljene granice dokumentarnog i fikcijskog, tvoreći posve neobično i nesvakidašnje štivo.
Knjiga je istovremeno i istraživanje i reportaža i roman. Riječ je o tzv. dokufikciji, odnosno kombinaciji terenskog istraživanja i fikcije.

Lora Tomaš diplomirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Suuredila je i suprevela dvije antologije suvremene indijske kratke proze i poezije – Popodnevni pljuskovi: izbor iz indijskoga ženskog pisanja (V.B.Z., 2011.) i Lotosi od neona: indijski autori o gradovima i drugim ljubavima (Studio TiM & Indijski kulturni centar, 2017.).

Rana verzija njezina prvog romana, Slani mrak, ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019., a kasnije mu je pridodana i kratka priča Prozor s pogledom, odabrana za finale natječaja Festivala europske kratke priče 2018. Za roman prvijenac Slani mrak dobila je nagradu “Slavić” Društva hrvatskih književnika 2020.

tomas2 tomas3 tomas5 tomas6

Dragan Vicković