Velika Britanija je pozvala u srijedu sve zemlje G7 da se “više ne koriste ruskom naftom i plinom”, kao što su učinili London i Washington, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu o kojoj je odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Putin mora propasti”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u prigodi posjeta Sjedinjenim Državama.

“U našem odgovoru moramo udvostručiti sankcije”, rekla je na tiskovnoj konferenciji s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

To obuhvaća, rekla je, “potpuno” isključenje ruskih banaka iz međunarodnog sustava Swifta.

Europska unija je već izbacila sedam ruskih banaka iz te platforme, ali je odlučila zasad poštedjeti dvije velike novčarske ustanove usko povezane sa sektorom ugljikovodika, zbog velike ovisnosti nekih europskih zemalja o ruskom plinu.

EU iz istog razloga ne želi još zabraniti uvoz ruskih energenata, što su u utorak objavili SAD i Velika Britanija.

“Želimo potaknuti veću skupinu zemalja da nam se pridruži u ovim sankcijama”, dodala je Truss.

I Antony Blinken je rekao da je “potpuno siguran da će Putin na kraju doživjeti neuspjeh”. “Rusija će pretrpjeti strateški poraz, bez obzira na njezine kratkoročne taktičke uspjehe u Ukrajini”, ocijenio je.

Istaknuvši da su sankcije već “poništile trideset godina napretka u povezivanju Rusije s ostatkom svijeta”, obećao je da će nastaviti “pojačavati pritisak” na ruskog predsjednika.

Američki državni tajnik je ujedno pozvao “Kremlj da odmah omogući ukrajinskim civilima potpuno siguran izlazak iz ukrajinskih gradova pod opsadom ruskih snaga”, optuživši Moskvu da im “priječi” odlazak.

“Prijedlog Kremlja o otvaranju humanitarnih koridora prema Rusiji i Bjelorusiji je apsurdan.

Uvredljiva je poruka da bi Ukrajinci trebali tražiti spas od vlade koja pokazuje da joj nimalo nije stalo do njihova života”, istaknuo je Antony Blinken.