Rusija riskira kako bi spriječila izvoz žitarica iz Ukrajine, navodi britanska obavještajna služba ukazujući na nedavne ruske napade na područje u neposrednoj blizini granica Rumunjske, članice NATO-a.

Rusija je nedavno gađala teritorij udaljen samo 200 metara od granice Rumunjske, članice NATO saveza, pomoću bespilotnih letjelica iranske proizvodnje kamikaza.

“Rusija je razvila svoj apetit za rizik za izvođenje napada u blizini NATO teritorija”, izvijestilo je britansko Ministarstvo obrane u svom redovnom izvješću, prenosi agencija Dpa.

Cilj ovih napada je prisiliti međunarodne brodove da zaustave trgovinu kroz ukrajinske luke na Dunavu, dodalo je ministarstvo.

“Moguće je da Rusija koristi jednosmjerne bespilotne letjelice za napad jer vjeruje da će tako manje riskirati eskalaciju sukoba nego koristeći krstareće rakete”, navodi britansko ministarstvo dodajući da ih “Rusija vjerojatno smatra prihvatljivo točnima i imaju mnogo manje bojeve glave od krstarećih”.

Nedavno je uništen silos za žito u luci Izmail na Dunavu, a prije nekoliko tjedana Rusija je otkazala sporazum koji je dopuštao izvoz ukrajinskog žita te od tada bombardira lučku infrastrukturu i skladišta poljoprivrednih proizvoda.

Od početka rata u Ukrajini, britansko Ministarstvo obrane svakodnevno objavljuje novosti o ratu, zbog čega je Moskva optužila London za širenje dezinformacija.