Ljubavna pisma i Valentinovo u Vrbovcu

14. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Ljubavna pisma i Valentinovo u Vrbovcu


Ako zaljubljeni imaju svoj jedan dan, današnji blagdan Sv. Valentina – Valentinovo, tada ljubav ima preostale dane tijekom godine.

Stoga se valja prisjetiti nekih posebnih ljubavi, jer sve su ljubavi uvelike vezane za grad Vrbovec.

Kraljevska ljubav 

Ljubav Petra Zrinskog i Katarine Zrinske (r. Frankopan) trajna je inspiracija. Grof Petar Zrinski ( hrvatski ban) rođen je u Vrbovcu 1621.

Austrougarska nije dozvolila Hrvatskoj imati kralja, već je imala bana, a banska čast je u kraljevskoj razini.

Za života je bio legenda kad je riječ prije svega u borbi s Turcima. Petar je osuđen na smrt u Beču  odrubljivanjem glave i odsijecanjem desne ruke. Junaku Petru nije odsječena desnica – pomilovan je.

Petar je 30. travnja 1671. napisao Katarini ljubavno-oproštajno pismo pod naslovom „Drago moje serce.“ U kojem kaže “… Nemoj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti se burkati. Polag Božjeg dokončanja, sutra u deseti ore mene budu glavu sekli…“

valentinovo2

Književna kritika drži da je to najljepše ljubavno pismo na svijetu. Prevedeno je na 17 svjetskih jezika.

Carska ljubav

Ljubav markiza De Piennesa i francuske carica Eugenije čiji je bio komornik (tajnik), tužna je i nostalgična ljubav. Nakon propasti carstva Napoleona III, markiz je kupio Vrbovec u Beču 1879. U Vrbovcu je živio do 1911. čekajući svoju ljubav. Nije ju dočekao. Sahranjen je u mauzoleju na groblju u Vrbovcu.

Domaća ljubav svjedoči najstarije ljubavno pismo u gradu

Spominjem se jedne iskrene i velike, domaće ljubavi: Andro Srečec bio je na službi (žandarm) u Pakracu.

Godine 1897. piše svojoj ljubavi Hermini Matijašić ljubavno pismo. Unaslovio ga je: „Najmilija srdca moga slatka Herminice“, a pismo završava riječima “Tebe, Tvoj ljubeći do hladnoga groba..“

Turistička zajednica grada Vrbovca postavila je i uredila u središnjem parku klupu za zaljubljene za ovogodišnje Valentinovo.

Hladno je danas biti u parku na klupi za zaljubljene. Ipak pronađite svoje ljubavno pismo pa ga pročitajte. Bit će vam toplije. Ili još i bolje napišite danas ljubavno pismo.

valentinovo

Za 100 godina jedan će se kroničar pišući o Valentinovu s nostalgijom i Vas spomenuti.

Dragan Vicković/prigorski.hr

 

Facebook Comments