LJETO U DVORIŠTU Večeras književna večer uz Marka Gregura i Krune Lokotara u Galeriji K2 u Križevcima

29. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci LJETO U DVORIŠTU Večeras književna večer uz Marka Gregura i Krune Lokotara u Galeriji K2 u Križevcima


Za sve književne sladokusce u dvorištu Galerije K2 u ponedjeljak, 29. lipnja s početkom u 19 sati,  sa svojim novim romanima predstavlja se koprivnički pisac Marko Gregur uz urednika knjiga Krunu Lokotara. Nakon hvaljenog intimističkog romana “Mogla bi se zvati Leda” o nemogućnosti dobivanja vlastitog djeteta i strogosti državnog aparata, Gregur opet osvaja čitatelje novim romanom “Vošicki”.

Riječ je o romansiranoj biografiji Vinka Vošickog u kojem prati život tog češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti u klijeti bez struje i vode. Sukobljavali su se u Vošickom izdavač-entuzijast, idealist i vjernik knjige s nužno komercijalnim tiskarom. Vošicki je ostao zapamćen po objavljivanju djela Karla Maya, Augusta Cesarca i Miroslava Krleže, neposredno nakon Obznane, kada se to nitko drugi nije usudio. Sve to mu nikako nije pomoglo u doba NDH-a, začudo ni u doba Jugoslavije. Velika je ovo priča o pravom čovjeku u krivim vremenima, o dvama svjetskim ratovima i nebrojenim političkim prevratima, usred kojih je Vošicki pozdravljao s “Got do kristi Kunst” (Bog uskrisi umjetnost).