U atriju Županijske palače u Varaždinu otvorena je zanimljiva izložba fotografija naziva Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića, javljaju iz županijske uprave.

Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Republike Albanije uz suorganizaciju Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice, a domaćini izložbe bili su Albanski Počasni Konzula, odnosno počasni konzul Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran.

Otvorenje_izlozbe 27

Otvorenju su uz počasnog konzula Šafrana prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda, Nj.E. Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Hong Sung-wook, veleposlanik Južne Koreje u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Azerbejdžana Nj.E. Fakhraddin Gurbanov, kao i predstavnici veleposlanstva Kosova i Malezije.

Otvorenje_izlozbe 16

Autor fotografija Romeo Ibrišević izrazio je zadovoljstvo što upravo u Varaždinu ima prilike pokazati svoje fotografije te je istaknuo kako je putujući po Albaniji objektivom svoje kamere, i okom osjetljivim na lijepo i posebno, priredio stotine fotografija ove prekrasne zemlje bogate još neotkrivenim ljepotama te ih je pripremio za predstavljanje u hrvatskim gradovima u kojima su smješteni albanski konzulati.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako Varaždinsku županiju redovito posjećuje veliki broj stranih veleposlanika koji se imaju prilike uvjeriti u ljepote našega kraja te na taj način doprinjeti promociji same županije.

Otvorenje_izlozbe 7

– Prije dva mjeseca su nas posjetili gospodarski savjetnici koji rade u mnogobrojnim veleposlanstvima akreditiranim u Hrvatskoj. Osim gospodarskog aspekta upoznali su se i s turizmom te kulturom našeg kraja. Ova izložba je svakako dobra promocija i za Albaniju, ali i za nas. Naime, Republika Albanija nas je među prvima priznala i od uspostave diplomatskih odnosa njegujemo tople prijateljske odnose. Izložba također ide u tom smjeru, produbljivanju tih odnosa. Naravno da tu veliku ulogu imaju i manjine, a  na našem području živi oko 260 pripadnika albanske nacionalne manjine te oni svakako doprinose razvijanju i njegovanju izuzetno dobrih odnosa između naših zemalja. Oni su zapravo ta čvrsta pozitivna spona – rekao je župan.

Otvorenje_izlozbe 9

Počasni konzul Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran se zahvalio županu na pomoći oko organizacije izložbe te je naznačio kako je Albanija sve više zanimljiva mnogobrojnim turistima iz Hrvatske.

– Albanija obiluje ljepotama, kako prirodnim, tako i kulturnim i svatko tko ima prilike je posjetiti bit će očaran njome. Meni je osobita čast što sam u Republici Hrvatskoj počasni konzul jedne tako lijepe i prijateljske države kao što je Albanija- zaključio je Šafran.

Otvorenje_izlozbe 2

Obrativši se nazočnima, albanski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda je ukratko predstavio Albaniju te je istaknuo kako će svi koji posjete izložbu moći osjetiti sve ljepote Albanije.

– Na ovim fotografijama vidimo povijesne znamenitosti i prirodna bogatstva kojima obiluje Republika Albanija. Prvo predstavljanje fotografija  smo organizirali ovdje u atriju palače Varaždinske županije, a nakon toga je plan da izložbu predstavimo u Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku. Naš dragi prijatelj, počasni konzul i ugledni gospodarstvenik Stjepan Šafran je izuzetno zaslužan za promociju Albanije u Hrvatskoj i na tome mu se iskreno zahvaljujem. Također, hvala i županu Stričaku što je pomogao oko organizacije izložbe, a njega i njegove suradnike pozivam dašto prije  posjete Albaniju i uvjere se u ljepotu naše zemlje- rekao je  Nj. E. Riza Poda.

Otvorenje_izlozbe 1

Izložba Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića, Županijskoj palači ostaje otvorena do petka, 1. srpnja ove godine nakon čega seli u Gradsku knjižnicu i čitaonicu “Metel Ožegović” Varaždin.

Otvorenje_izlozbe 14 Otvorenje_izlozbe 15