Prvo otvorenje Living Streets projektnih aktivnosti održano je u nedjelju, 13. lipnja, u kvartu Dom zdravlja kojeg čini ulica Frane Gundruma i dio Zagrebačke ulice. Radne akcije u ovom kvartu održat će se 26. lipnja.

Stanarima je dostavljen betonski roštilj, stol za stolni tenis, badminton set i suncobran, sve to će moći koristiti i nakon provedbe aktivnosti u svrhu dugoročnog oživljavanja kvarta. Glazbeni ugođaj je donijela solarna energija – KLIKov solar osigurao je struju za DJ stanicu.

Stanari su uz roštilj, piće, glazbu i dobru atmosferu razgovarali o planovima sadnje, betoniranju postolja za stol za stolni tenis, za što bi mogli iskoristiti dostavne palete te kako bi mogao izgledati kvartovski mural. Uz dobar ručak razgovaralo se i od idejama o organizaciji turnira u stolnom tenisu na dan radnih akcija čemu su se najviše razveselili najmlađi.

ls1

Djeca su uz utrku s divovskim kartonskim ‘stopalima’ u kojoj je pobjednica Olja osvojila zlatnu medalju „Šef kvarta“, igrali ‘nogomet’ s muhomlatima, razbijali Living Streets pinjatu punu slatkiša, crtali kredama po asfaltu, igrali badminton i ljuljali se na visećoj ležaljki. Andrej Dundović, član križevačke astronomske udruge „Perzeidi“, pokazao je kroz teleskop kako izgleda sunčeva pjega i podijelio svoja znanja o viđenim fenomenima te tako dao edukativnu dimenziju ovom događaju.

Stanare je pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i istaknuo zadovoljstvo što su se uspjeli ovako lijepo organizirati.

Stanari su odlučili održati večernji afterparty nakon nogometne utakmice i tako nastaviti svoje druženje. Možemo reći da je ovo bila uspješna nedjelja provedena u odličnom društvu.

ls2

Grad Križevci je prošle godine, uz Poreč, odabran na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, kojeg financira Europska inicijativa za klimu (eng. European Climate Initiative) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost. Projekt provodi europsko udruženje energetskih gradova – Energy cities u partnerstvu s organizacijama Terra HUB iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Cilj provedbe projekta Living Streets u Križevcima je eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju.

Sljedeći kvart u kojem će se održati otvorenje je kvart Autobusna i to 19. lipnja u 12,00 sati.

ls3 ls4 ls5 ls6