Limena glazba Vrbovec održala tradicionalni koncert na groblju

1. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Limena glazba Vrbovec održala tradicionalni koncert na groblju


Miroslav Krleža:  Glazba je paučina između mozga i srca

Koncert je tradicija koja traje 35 godina

Limena glazba Vrbovec danas je na blagdan Svih svetih u popodnevnim satima održala tradicionalni koncert na groblju u Vrbovcu. To je tradicija koju limenjaci održavaju od 1984. otkako su počeli djelovati samostalno. Prigodom posjeta grobovima svojih najmilijih, Vrbovčani kao i njihovi gosti našli su vremena čuti dio koncerta kojega su primili s iskrenim simpatijama ali i zahvalnošću.

Ovdje zamru sve tišine. Ovdje srce jače kuca. Ovdje je Ljubav, Dostojanstvo i Križ početak i kraj Vječnosti.

Vrbovečko groblje jedno je među najljepšim grobljima u sjevernoj Hrvatskoj. Ističe se primjerena i skladna hortikultura. I ove je godine zasađeno 70 tisa i 40 tuja, o čemu skrbi posebna ekipa. Na groblju je kapelica Sveta Tri Kralja koju je sagradio Baltazar Patačić 1713., a već od 1720. ovdje se pokapaju Vrbovčani. Godine 1972. sagrađena je i mrtvačnica, a 2015. osnovano je polje urni.

Mag. ing. prosp. arch. Valentina Benko, voditeljica Organizacijske jedinice „Groblja“ ističe da je ovdje 2596 grobnih mjesta raspoređenih u 16 polja, što znači da na tom prostoru počiva u miru više od 15.000 stanovnika, odnosno 2 do 3 Vrbovca.

Stara je istina koja govori: Ako hoćeš saznati više o povijesti nekog grada, valja prošetati grobljem. Podsjećamo da je na groblju u Vrbovcu izuzetan spomenik grobne arhitekture – mauzolej obitelji D’ Havlin de Piennes koji je sagrađen 1912. po projektu arhitektonskog biroa Kovačić – Ehrlich. To je spomenik nulte kategorije Hrvatske. Francuz markiz de Piennes dobrotvor i donator je značajne zbirke umjetničkih slika Strossmayerovoj galeriji HAZU čime je zadužio svoju novu domovinu Hrvatsku.

Radi kolektivnog sjećanja istaknimo neka imena koja su zadužila Vrbovec, a na ovom su groblju našla svoj vječiti mir.

Tu leži Vinko Schel, prvi geometar Vrbovca, prvi učitelj Hajak, pjesnik Jure Žgela, vlč. Ivan Čanji pjesnik i vlč. Franjo Žnidarec, ali i glazbenik Slavko Horvat. Ovdje su sahranjeni i Mato Mišain, predratni načelnik općine Vrbovec, Franjo Štefanović, predsjednik općine Vrbovec koji je ovaj kraj“ izvukao iz blata“ programom asfaltiranja lokalnih prometnica kao i Franjo Franta Dončević, direktor Mesne industrije PIK-a Vrbovec i mnogi drugi kao Zlata Gaščić, učiteljica, pekar, Nikola Baćan, inž. Đuro Sever, Zvonko Štanfel, Čedomil Drvenkar, dr. Ante Toni Špalj, Vlado i Josip-Braco Štanfel, Iva i Zvonko Tirić, Zvonko Sesvećanec, Željko Srećec-Žlabra, Bernardica Gotal, Drago Persoli…

„Komunalac“ je uredio i održava spomen kosturnicu poginulim borcima NOB-a u Drugom svjetskom ratu. Posebno podignut križ svjedoči o poginulima u Prvom svjetskom ratu. Na groblju u Vrbovcu je sahranjena hrvatska herojina Nevenka Topalušić, te hrvatski vitezovi poginuli u Domovinskom ratu: Dubravko Smolec, Damir Rubenčić, Ivan Hršak, Dražen Lisičak, Mario Borošak, Slavko Janković i Josip Kosina.

I na kraju zvuci Limene glazbe namijenjeni su i onima kojima danas nije imao tko zapaliti svijeću. Među njima je i Zdenka Frič, moja susjeda, čiji je život bio kao svijeća- izgarali su za druge, a Zdenka za svog Miću.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments