Nakon što je preminuo novinar Vladimir Matijanić i nakon brojnih reakcija na zdravstveni sustav u Hrvatskoj, u redakciju portala primili smo pohvale zdravstvenog sustava u Križevcima, Koprivnici i Zagrebu.

Evo što je poručio umirovljeni profesor iz Križevaca.

Žao mi je svih kojima su njihovi najbliži ili oni osobno stradali zbog propusta u funkcioniranju našeg zdravstva. Iskreno saučešće rodbini i prijateljima ako je to završilo nečijom smrću.

Sasvim sam obični hrvatski građanin, bez stranačke kartice bilo koje stranke, bez posebnih veza koje bi mogao “povući” kad zatreba. Pomoć iskrenih prijatelja koji su nam pomogli kad je zatrebalo nikako ne smatram protekcijom, ali ga smatram privilegijom koja nikome drugome nije nanijela štetu.

Zovem se Damir Zorko, živim u Križevcima, umirovljenik sam. Zahvalan sam stjecaju okolnosti što sam zadnjih pet godina prije mirovine radio sa mladima, kao nastavnik u srednjoj strukovnoj školi, bilo je to divnih pet godina.

Moja priča

U prijepodnevnim satima, 6. prosinca 2019. godine, moja supruga Ljudmila doživjela je rupturu aneurizme moždane arterije, puka sreća je bila da sam u tom trenu bio uz nju i odmah reagirao pozivom na 194.

Hitna je stigla u najkraćem roku i suprugu su (u besvjesnom stanju) odvezli u Neurološki odjel Opće bolnice Koprivnica. Nakon CT snimanja i obrade djelatnici Neurologije dogovorili su operaciju u Klinici za neurologiju KBC Zagreb. Tokom transporta bila je potrebna reanimacija u vozilu.

Kod prijema u bolnicu obavljena je druga reanimacija u bolničkom hodniku. Operacija je trajala jako dugo, tek negdje pred ponoć kirurg koji je obavio operaciju došao nas je obavijestiti o stanju supruge. Gotovo deset dana koliko je bila u induciranoj komi sinovima, snahama i meni bili su strašni, oni koji su to prošli dobro znaju o čemu govorim. Uspjeh operacije bio je 100 %, oporavak je bio nevjerojatno brz i sada mogu reći – potpun.

Zahvaljujem liječnicima i osoblju Hitne službe Doma zdravlja u Križevcima, liječnicima i osoblju Opće bolnice Koprivnica, liječnicima i osoblju KBC Zagreb. Hvala neurokirurgu dr. Vjerislavu Peterkoviću i njegovom timu, hvala liječnicima i osoblju intenzivnog odjela KBC-a koji su pazili moju suprugu dok je ležala u komi. Veliko hvala našoj liječnici obiteljske medicine dr. Ivanki Anđelić – Ištvanović i njenoj medicinskoj sestri Mariji koje su svojom stručnošću i dobrotom pomogle prilikom supruginog oporavka.

Moram napomenuti da za tih teških mjesec dana koliko je supruga bila u Općoj bolnici Koprivnica i KBC Zagreb svi liječnici i osoblje obje bolnice uvijek su našli vremena da odgovore na mojih bezbroj pitanja, to me je držalo da ne potonem u očaj.