Policija je jučer zaprimila prijavu 64-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena preko društvene mreže. Naime, u razdoblju od prosinca 2022. godine do travnja 2023. godine, žena je putem društvene mreže stupila u ljubavnu vezu s osobom koja se predstavila kao liječnik u vojnoj misiji u Siriji, a potom i u kontakt s osobom koja se predstavila kao zaposlenik kreditne institucije, navode iz PU vukovarsko-srijemske.

Lažni ju je liječnik uvjerio da je voli i da mu treba pomoć. Objasnio joj je da treba preuzeti jedan paket iz Sirije s novcem u svrhu realizacije kredita te da treba platiti preuzimanje paketa, nakon čega će joj novac biti vraćen. Ona im je zatim uplatila više desetaka tisuća eura, a paket nikad nije primila.

Policija nastavlja s kriminalističkim istraživanjem u cilju pronalaska počinitelja, a nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava za kazneno djelo Prevara.

“Romantična prevara jedna je od najčešćih financijskih online prevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Počinitelji tzv. romantičnih prevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Ako posumnjate da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!”, poručili su iz policije.