Policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu 60-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine.

Riječ je o internet prijevari kojom je spomenuti 60-godišnjak materijalno oštećen za više od 18 tisuća kuna. Naime, oštećeni je tijekom svibnja ove godine putem jedne od društvenih mreža ostvario virtualni kontakt s ženskom osobom koja mu se predstavila kao  vojnikinja iz Amerike, trenutno u mirovnoj misiji te ga zamolila može li na njegovu adresu poslati paket koji je pod diplomatskom zaštitom, a u kojem se nalazi novac i zlato.

Oštećeni je na to pristao te joj poslao svoje osobne podatke, a uskoro je putem elektroničke pošte dobio obavijest da će mu paket biti dostavljen na adresu nakon uplate 5000 eura za carinjenje. Zamolio je može li uplatiti polovicu traženog iznosa na što je dobio potvrdan odgovor.

Međutim, nakon što je uplatio novac i potom obaviješten je da će po uplati preostalog iznosa dobiti paket, oštećeni je shvatio da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

– Pozivamo građane na oprez pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl. – poručili su iz policije.