Lažno se predstavljajući kao bankarica i nudeći zamjenu starih novčanica za nove, nepoznata žena u četvrtak je ukrala neutvrđenu količinu novca 90-godišnjakinji u karlovačkoj gradskoj četvrti Gaza, zbog čega karlovačka policija opetovano upozorava građane, posebno one starije dobi da ne budu lakovjerni prema nepoznatim osobama.

Policija je u petak priopćila kako je dolasku u stan prevarene starice prethodio telefonski razgovor u kojemu se prevarantica predstavila kao djelatnica banke koja mijenja stare novčanice te joj se ponudila zamijeniti ih za nove. Nakon što je 90-godišnjakinja na tu ponudu pristala, ubrzo joj je na vrata došla nepoznata žena kojoj je predala novac.

Glasnogovornica karlovačke policije Senka Staroveški rekla je Hini da je unatrag godinu i pol dana bilo više ovakvih krađa na štetu starijih osoba.

Lani su u Cetingradu 84-godišnjaku u kući došla dvojica muškaraca te mu ukrali novac pod izgovorom da se radi o neispravnim novčanicama, a u drugom slučaju su se u Ozlju dvije žene lažno predstavile kao policajke i 80-godišnjakinji uzele novac, s obrazloženjem da su novčanice krivotvorene.

Krajem 2014. zabilježeno je više prijevara od strane muškarca koji se predstavljao kao istražitelj koji provjerava rad novčarskih institucija. Na jednu od njih nasjela je i 64-godišnjakinja od koje je tražio da s bankomata digne izvjesnu svotu novca i preda mu ga zajedno s bankovnom karticom i ‘pinom’, što je ona i učinila te naknadno shvatila da je prevarena i pokradena.

Spomenuti slučajevi su riješeni, a prevaranti otkriveni, osim onog u Cetingradu, a traga se i za spomenutom lažnom bankaricom koja je pokrala 90-godišnju ženu rekla je Staroveški te ponovno pozvala starije osobe i druge građane da ne budu lakovjerni i ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom. Pozvala ih je i da o svemu sumnjivom obavijeste policiju na broj 192, posebno ako su zabilježili registracijsku oznaku vozila kojima se sumnjive osobe koriste.

Na pitanje o iznosima za koje su spomenute osobe oštećene glasnogovornica je rekla da u cilju istrage i dokaznog postupka policija ne iznosi javno podatke o količini ili valuti pokradenog novca.

hina

fah