Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da su zapadne zemlje pokušale “ispolitizirati” zajedničku deklaraciju samita skupine G20, optuživši ih da su izvršile pritisak da se uključi osuda ruske invazije na Ukrajinu u ime svih zemalja sudionica.

Nacrt deklaracije čelnika G20, koji je Reuters u utorak dobio na uvid, navodi da “većina” članica snažno osuđuje rat u Ukrajini.

“Da, naše zapadne kolege pokušale su na sve moguće načine ispolitizirati tu deklaraciju i pokušali su progurati jezik koji implicira osudu postupanja Ruske Federacije u ime cijelog G20, što uključuje nas”, rekao je Lavrov.

“Ali budimo pošteni i jasni da s tim u vezi imamo različita stajališta”, dodao je.

“Da, u Ukrajini se vodi rat, hibridni rat koji je zapad pokrenuo i pripremao godinama”, ustvrdio je.

Rat, koji Rusija definira kao “posebnu vojnu operaciju”, bacio je sjenu na samit unatoč pozivima zemlje domaćina Indonezije na jedinstvo i fokus na rješavanje globalnih gospodarskih problema poput inflacije i prehrambene i energetske sigurnosti.

Lavrov, koji predvodi rusko izaslanstvo na samitu, rekao je da se rad na deklaraciji približava kraju i da će ona biti usvojena nakon sastanka u srijedu.

“Deklaracija o kojoj govorimo obuhvaća sva područja o kojima smo razgovarali, uključujući hranu i energiju, zdravstvo i digitalizaciju”, rekao je.

Lavrov je u utorak, na margini sastanka G20, ocijenio “nerealnima” ukrajinske uvjete za početak pregovora o okončanju rata.

“Svi problemi proizlaze iz toga što ukrajinska strana kategorički odbija pregovore i postavlja očigledno nerealne zahtjeve koji nisu u skladu sa situacijom”, rekao je.

Rekao je također da mu je UN prenio pisana američka i europska obećanja da će ukloniti zapreke za izvoz ruskog žita i gnojiva.