Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države i NATO sudionici u ratu u Ukrajini zbog pomoći koju pružaju Kijevu, optuživši ih i za obuku ukrajinskih vojnika na njihovu teritoriju.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su Washington i Atlantski savez uključeni u rat jer opskrbljuju Ukrajinu oružjem i pružaju joj vojnu obuku na svojem teritoriju.

“Nemojte govoriti da SAD i NATO ne sudjeluju u ovom ratu – vi izravno sudjelujete. Uključivo ne samo dopremu oružja već i obuku vojnika – vi obučavate (ukrajinske) vojnike na svojem teritoriju”, kazao je.

Dodao je da su SAD “egzistencijalna” prijetnja Rusiji iz Ukrajine.

Rekao je da je zapad imao stvarnu priliku izbjeći sukob u Ukrajini, ali je odlučio odbaciti ruske prijedloge da se zaustavi širenje NATO-a i dogovori poseban sigurnosni status za Kijev.

Zapad kaže da su prijedlozi Rusije izneseni uoči rata u Ukrajini bili nerealni i neiskreni.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna saslušati ako tko želi pregovarati o Ukrajini.

Naglasio je i da su ukrajinske tvrdnje da Rusija želi pregovore kako bi dobila vremena za pregrupiranje i obnovu svojih oružanih snaga apsurdne.

Ruski je šef diplomacije također istaknuo da je Rusija prije rata u Ukrajini puno, puno godina sve upozoravala.

Nazvao je i nedavne izjave pape Franje o Ukrajini “nekršćanskima” i teško razumljivima.

Franjo je u intervjuu za Jesuit magazine America govorio o ruskoj okrutnosti u Ukrajini i naglasio da je “Rusija ona koja je izvršila invaziju. To je vrlo jasno”.

Također je rekao da su među najokrutnijima ruski vojnici koji su pripadnici etičkih manjina koji se bore u Ukrajini, primjerice  Čečeni.

“Papa Franjo imao je izjave potpuno nerazumljive, apsolutno nekršćanske”, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova.

Optužio je i NATO za raspirivanje napetosti u blizini Kine na način koji predstavlja rizik za Rusiju.

“Južnokinesko more sada postaje jedna od onih regija u kojima NATO nije nesklon, kao što je nekoć bio u Ukrajini, eskalaciji napetosti”, rekao je Lavrov.

“Znamo koliko Kina ozbiljno shvaća takve provokacije, da ne spominjemo Tajvan i Tajvanski tjesnac, i smatramo da NATO-ovo igranje vatrom u ovim regijama nosi prijetnje i rizike za Rusku Federaciju”, rekao je.

Lavrov je rekao da zato Rusija razvija vojnu suradnju s Kinom i provodi zajedničke vježbe.

“Činjenicu da članice NATO-a pod vodstvom Sjedinjenih Država pokušavaju ondje stvoriti eksplozivnu situaciju, svi dobro razumiju”, rekao je.

Također je optužio NATO da pokušava uvući Indiju u ono što je nazvao antiruskim i antikineskim savezom.

Ruski ministar vanjskih poslova kazao je i da su se u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nagomilali veliki problemi, optuživši zapad da je nakon hladnog rata odbacio priliku da postane pravi most s Rusijom.