Saborski zastupnici Boris Lalovac (SDP) i Davorko Vidović (SD) referirali su se u utorak na podatke o porastu BDP-a za 2,8 posto, ocijenivši da se Vlada izvlači na turizam dok izvoz opada, i kako ti podatci ne odražavaju realnu sliku života građana koji po standardu žive jako loše.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je ranije danas da je zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo i u trećem tromjesečju ove godine, već 11. kvartal zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu.

Komentirajući te podatke SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac izjavio je u Saboru da je “treći kvartal bio pod najvećim utjecajem turizma i pokazalo se kako nas je i ovu godinu izvukao što se tiče gospodarskog rasta”.

“Treba vidjeti je li nas turizam izvukao što se tiče količine u vidu dolazaka ili putem većih cijena, jer ono što smo vidjeli ovo ljetu je cjenovni skok cijena”, ustvrdio je.

Dodao je kako je po BDP-u zabilježen pad izvoza od 8.5 posto što pokazuje da se izvozna tržišta već polako zatvaraju, procijenivši kako će se to vidjeti u četvrtom kvartalu.

Osvrnuvši se na nedavno EUROSTAT-ovo izvješće o standardu građana u Europskoj uniji, SDP-ov zastupnik rekao je kako je Hrvatska zemlja s najgorim deficitom u kućnom budžetu u Europi.

“Negdje oko 51 milijarda eura je potrošnja građana za životne potrebe, a prikupe putem plaća, mirovina i slično 41 milijardu. Dakle svim građanima ukupno nedostaje 10 milijardi eura da bi zatvorili kućne budžete”, rekao je Lalovac.

Smatra kako je “upravo to pokazatelj da smo najgori u Europi. Kada gledate troškove primjerice hrane vidimo da Hrvati, uz Rumunjsku, najviše troše na hranu i pokazuje vam da ne možemo zatvoriti ni te potrebe”, dodao je.

Lalovac kaže da fokus treba biti na životnom standardu jer po tim mjerilima, Hrvati žive jako loše.

Vidović: U Hrvatskoj se jako manipulira BDP-om

Saborski zastupnik Socijaldemokrata (SD) Davorko Vidović rekao je da se u Hrvatskoj jako manipulira BDP-om pogotovo “BDP-om per capita”.

“Od provođenja popisa stanovništva kada je utvrđeno da nas je 400.000 manje, naš BDP je eksplodirao kad riječ o per capita. S druge strane kad se pogleda struktura tog rasta ono nam ne daje razloga za optimizam”, rekao je Vidović.

Napominje da u najvećem dijelu tog rasta sudjeluje potrošnja.

“A ta potrošnja je generirana s dva ključna razloga. Prvi je veliki priljev novca iz EU koji neće vječno trajati. Drugi razlog je inflacija koja je povećala potrošnju i upravo je to generiralo rast BDP-a koji je veći nego u nekim drugim zemljama”, izjavio je Vidović.