U doba najveće inflacije djelovanje HNB-a blago rečeno nije bilo zadovoljavajuće, a sada biramo iste čelne ljude na šest godina i za bruto plaću od 10 tisuća eura, kazao je u četvrtak Boris Lalovac (Klub SDP-a) u raspravi o izboru dosadašnjeg guvernera Borisa Vujčića na još jedan mandat.

Vlada je radila i borila se protiv inflacije, smanjivala PDV i trošarine, a jedine dvije mjere HNB-a i guvernera Vujčića bile su izjave: “idite kupovati tamo gdje je jeftinije” i “kada prestanete kupovati i jesti tada će inflacija pasti”, rekao je Lalovac tijekom saborske rasprave.

Pita je li ikada guverner Vujčić istupio zajedno s premijerom i rekao da će podržati Vladu i napraviti nešto, je li u zadnje dvije godine ostvaren glavni cilj – održavanje stabilnosti cijena.

HNB dva puta godišnje samo informira Sabor o stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike. “Apsurdnost je sustava u kojem Sabor samo bira a nema nikakav utjecaj” , ustvrdio je Lalovac.

Zvonimir Troskot (Klub Mosta) kritike je osim na rad HNB-a uputio na zamjenicu guvernera Sandru Švaljek, koja se također predlaže za još jedan mandat.

“Osim što ne postoji nikakva kontrola HNB-a od strane Sabora, i kada dođu u Sabor iznose lažna svjedočanstva, a za što je Sandra Švaljek uspjela dobiti kaznenu prijava jer je založila imovinu Ekonomskog instituta da bi kupovala dionice Zagrebačke banke”, kazao je .

Imaju plaće od 10 tisuća eura, a ne brinu za razinu cijena ni za kamatne stope, ne daju prijedloge ni pravovremene informacije, a nisu se udostojili ni doći u Hrvatski sabor na raspravu, rekao je uz ostalo Troskot.

Pohvalio je, međutim, prijedlog da na mjesto viceguvernera dođe Maroje Lang, umjesto Romana Šubića, kojem istječe mandat 18. srpnja.

Za razliku od oporbe Tomislav Šuta (Klub HDZ-a) ima drugačije viđenje. Kaže Vlada i HNB blisko surađuju u ostvarivanju ciljeva ekonomske stabilnosti.

Činjenice koje govore da je suradnja Vlade i HNB-a dala dobre rezultate je kvalitetno vođena monetarna politika u situacijama kada je inflacija rasla. Ta suradnja je rezultirala rastom BDP-a, zaposlenosti, povećanjem plaća, povećanjem stranih investicija i korištenja fondova EU, te smanjenjem javnog duga, rekao je .

Šuta je pohvalio Vujčića kao čovjeka koji ima iskustvo, kontinuitet i  međunarodni ugled, a Švaljek kao osobu poznatu po inovativnim pristupima modernizaciji financijskog sustava.

“Imenovanjima se osigurava kontinuitet, stabilnost i povjerenje u financijski sustav i želi se poslati poruka da u daljnjem razdoblju Hrvatska želi sačuvati stabilnost i pouzdano financijsko okruženje”, poručio je Šuta.