Novoimenovani veleposlanik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija ocijenio je kako još uvijek ima onih koji rade na provedbi velikodržavnih projekata na zapadnom Balkanu, što bi predstavljalo veliku opasnost za opstanak BiH, ali je uvjeren kako ti planovi ne mogu dobiti nikakvu ozbiljnu potporu iz inozemstva.

“Postoje ljudi danas na Balkanu koji smatraju da treba napraviti jednu veliku Hrvatsku, jednu kvalitetnu veliku Srbiju, jednu kvalitetnu veliku Albaniju gdje mi (BIH) tu vjerojatno završavamo nigdje. To je nešto što sigurno postoji kao mogući strah, ali to uopće nema ozbiljne zagovornike vani”, kazao je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) Lagumdžija koji spada među osobe s najdužim političkim stažom u BiH.

Lagudmžija je bio na čelu SDP BiH od 1997. do 2014. kada je podnio ostavku nakon izbornog poraza. Obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova svoje zemlje.

U proteklim je godinama djelovao u različitim nevladinim inicijativama s međunarodnim karakterom, tek povremeno komentirajući stanje u BiH.

Denis Bećirović koji je u listopadu 2022. kao kandidat SDP-a izabran za člana Predsjedništva BiH odlučio ga je aktivirati iz političke mirovine te ga imenovati za veleposlanika BiH pri UN-u.

Lagumdžija još nije otputovao u New York, a kaže kako očekuje da će u narednim godinama UN posebice dobiti na značaju zbog globalnih geopolitičkih promjena prouzročenih agresijom Rusije na Ukrajinu.

Zabrinut je zbog posljedica koje to može imati na zapadni Balkan. Glavnom opasnošću po stabilnost vidi lidera bosanskih Srba Milorada Dodika.

“Sva je sreća da Vladimir Putin nije krenuo odavde pa onda krenuo na Ukrajinu. Nisam siguran bi li Europa bila ovako ujedinjena da je Milorad Dodik prije godinu i pol proglasio nezavisnost RS. Nas je na neki način Ukrajina ‘spasila'”, ocijenio je Lagumdžija.