Lacković: ‘Ovakav proračun nećemo podržati, jer ga smatramo nepoštenim i neprijateljskim prema pola Podravine’

30. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Lacković: ‘Ovakav proračun nećemo podržati, jer ga smatramo nepoštenim i neprijateljskim prema pola Podravine’


Na današnjoj 22. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Željko Lacković podnio je dva amandmana na prijedlog proračuna za 2021. godinu te projekcije za 2022. i 2023. godinu.

U svom prvom amandmanu Lacković je upozorio na problem dostupnosti zdravstvene usluge hitne medicine na području cijele Koprivničko-križevačke županije te je predložio uvođenje TIM-a 2 na području Grada Đurđevca i općina Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje.

– Više od pola područja Podravine neopravdano ima nejednaku uslugu pristupa usluzi hitne pomoći, a koja se očituju u nemogućnosti pružanja hitne medicinske usluge potrebnima za vrijeme kada je TIM 1 na intervenciji, a što je naročito pogubno za vrijeme kada ne rade ordinacije obiteljske medicine, odnosno tijekom noći i u dane vikenda – istaknuo je Lacković te dodao.

– Ne postoji niti jedan opravdani razlog koji bi sprječavao uvođenje TIM 2 na području djelovanja hitne medicinske službe Ispostave Đurđevac, jer je isto u potpunoj ingerenciji Koprivničko-križevačke županije, odnosno Županijskog Zavoda za hitnu medicinu.
Lacković je obrazložio i svoj drugi amandman gdje se osvrnuo na opterećenost državne ceste D2 na području prolaza kroz Koprivničko-križevačku županiju.

– Zbog toga što ne postoje izgrađene adekvatne zaobilaznice naselja, predlažemo radi ubrzavanja dinamike realizacije projekta gradnje nove Podravske brze ceste, pokretanje postupka ishođenja potrebne dokumentacije koja inače spada u nadležnost Hrvatskih cesta, a sve kako bi se za gradnju pojedinih dijelova dionice mogla koristiti nacionalna i EU sredstva – naglasio je Lacković.

– Sličnim modelom već su građene pojedine dionice Podravske magistrale, a naročito obilaznice gradova i naselja na dijelu buduće trase nove Podravske magistrale u istočnom dijelu Hrvatske. Gradnjom zaobilaznice riješio bi se problem teretnog prometa koji prolazi kroz središte svih naselja na pravcu te bi se stvorio novi prostor za formiranje poslovnih zona, a ujedno i povećala sigurnost prometovanja i smanjio broj stradalih u prometu.

Gradnja nove Podravske brze ceste predstavlja ključni pokretač gospodarskog rasta cijele županije, a sjecište s prugom Rijeka – Križevci – Mađarska predstavlja potencijal za razvoj multimodalnog prometnog čvorišta koji bi se moglo financirati dostupnim EU sredstvima mehanizma za otpornost i oporavak tzv. COVID financiranja – zaključio je Lacković.

Na predložene amandmane očitovao se župan Darko Koren koji je po pitanju prvog amandmana i uvođenja TIM-a 2 lopticu odgovornosti prebacio na Lackovića, ustvrdivši kako je medicinska skrb na području grada Đurđevca i okolnih općina adekvatna.

koren2

– Naravno da bi svatko želio imati nešto što je nadstandard, a ovo što se traži je nadstandard. Mi smo u par navrata prema Ministarstvu zdravstva uputili zahtjev gdje se traži uvođenje nove mreže hitne medicine. Taj zahtjev je upućen 14. rujna ove godine i očekujemo neke odgovore od ministra Beroša ovih dana. Može li to proći teško je reći s obzirom na trenutnu opterećenost zdravstvenog sustava – rekao je Koren.

U svezi drugog amandmana Koren je kazao kako nije prihvatljiv iz razloga što je to projekt u ingerenciji Hrvatskih cesta, a ne županije.
– Naravno da se zaobilaznice gradova mogu projektirati zasebno i kasnije mogu biti integralni dio jednog cjelovitog prometnog pravca. Mislim da to nije u našoj ingerenciji i zato nismo prihvatili ovaj amandman – završio je Koren.

Na ovo izlaganje župana, ali i sam proračun reagirao je opet Lacković koji je kazao kako se iz proračuna može iščitati da u njemu nema značajnih projekata
– Nemamo niti jedan primjer da županija namjerava rasteretiti svoje financije u korist korištenja sredstava koja će biti dostupna, nego i dalje ustaljenim pristupom koliko imaš rasporedi, tko je bolji s tobom njemu dodijeli, a može se bolje i pravednije. Ovakav proračun nećemo podržati, jer ga smatramo nepoštenim i neprijateljskim prema pola Podravine – za kraj rekao je Lacković.

Facebook Comments