Balet Petra Iljiča Čajkovskog “Labuđe jezero” premijerno će se izvesti na sceni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 12. svibnja u koreografiji i režiji Staše Zurovca, nakon 22 godine od posljednje riječke izvedbe, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Dirigirat će Križevčanin Matija Fortuna, a na sceni će se, uz članove riječkoga Baleta, pojaviti i glumci Hrvatske drame HNK te 14 studenata 2. godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, tako da će na pozornici biti 40 izvođača.

Obnašateljica dužnosti ravnateljice Baleta Kristina Kaplan ustvrdila je da je riječ o kolosalnom baletnom djelu. “Zahvaljujući odvažnosti Staže Zurovca i drugih u autorskom timu ostvarena je iznimno zanimljiva i bogata predstava, koju se može gledati 100 puta i uvijek pronalaziti nešto novo u njoj”, rekla je.

labude jezero1

Svi elementi predstave i sinergija plesača svih generacija proizveli su predstavu koja buja životom u kreativno neponovljivom obliku, ocijenila je.

Ravnatelj Opere HNK Petar Kovačić naveo je da postoji mnogo razloga zašto se postavlja ovaj balet, ali da je najvažniji glazba Čajkovskog.

Staša Zurovac rekao je da si je, pri prihvaćanju ovog angažmana, kao prvo pitanje postavio kako će balet uopće izgledati. “Bojao sam se da ne napravim slikovnicu, da predstava nema dubinu, ali sam ubrzo zaključio da “Labuđe jezero” nosi u sebi potrebnu dubinu. Odlučio sam se poštivati maksimalno izvorni libreto i predočiti poznatu priču, ali tako da sebi dam slobodu u vidu nove interpretacije s vlastitim baletnim rukopisom”, kazao je Zurovac.

labude jezero

Dodao je da je problem nedovoljnog broja plesača u riječkom ansamblu, kojih je 25, riješio tako da je pozvao na suradnju studij Glume i medija. Voditelj ovog studija Rade Šerbedžija istaknuo je da je suradnja ovog studija, odnosno Sveučilišta u Rijeci s HNK oživljena dolaskom Olivera Frljića i Marina Blaževića na čelne funkcije u HNK, navevši da je to apsolutno nužna suradnja za studente.

Scenograf i autor projekcija je Dalibor Laginja, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. U najvažnijim rolama nastupaju plesači Nika Lilek, Joseph Samuel Cane, Ali Tabbouch, Gala Nikolić. U predstavi se u ulozi dvorske lude pojavljuju zajedno glumci Hrvatske drame Jelena Lopatić i Nikola Nedić.

prigorski.hr/Hina/fah