Ovogodišnje tradicionalno kušanje mladih vina održano je u vinskom domu Vrbovečke udruge vinogradara i vinara. Vina su kušale i ocijenile, uz davanje savjeta, doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika i mr.sc. Marija Koščević.

Zaprimljeno je 106 uzoraka vina, a najveći udio zauzele su bijele mješavine i Graševine, a zatim vina ostalih bijelih i poneke crne sorte.

Ana-Marija Jagatić Korenika kazala je kako su sva vina, uz par iznimaka, bila očekivano, više ili manje mutna s obzirom da tek dolazi vrijeme stabilizacije i potpunog bistrenja.

vina2

-Vina koja se pripremaju za tržište potrebno je ipak tretirati bistrilom, poput bentonita i filtrirati, kako bi postalo kristalno bistro. Općenita slika svih uzoraka bila je vrlo dobra, jer većina je zadovoljila kriterije kod svih senzornih svojstava.

Mirisi su se kretali u rasponu od slabije intenzivnih i neutralnih do iznimno intenzivnih i sortno prepoznatljivih, dok je u većini okusa dominirala svježina kojoj doprinosi optimalna koncentracija ukupnih kiselina iz prošle berbe.

Kod manjeg broja uzoraka prepoznate su mane vina, najčešće oksidacija i reduktivni mirisi – od sumporovodika pa čak i merkaptana. Kod svakog vina s manom zapisana je i preporuka za postupanje. Oksidirana vina se što prije moraju zaštiti od kisika, stavljanjem plutajućih poklopaca i ulja te dodavanjem SO2 u obliku Vinobrana ili Sumpovina.

vina

Kod jačih oksidacija preporuka je koristiti i bistrila na bazi PVPP-a. U slučaju pojave sumporovodika preporuka je što prije napraviti otvoreni, rasprskivajući pretok, a u težim slučajevima, dodati i neki od bakrenih preparata, uz preporuku stručnjaka (Desulfin, Antibekser i sl.). Udruga i dalje nudi i preporuča usluge enološkog laboratorija za analizu osnovnih parametara kakvoće vina, kako bi što uspješnije čuvali ili korigirali vaša vina.

U nadi da će dobri uzorci postati još bolji, a da će se vina s manom korigirati, želimo Vam puno uspjeha na ocjenjivanju vina u proljeće 2021.g., kaže na kraju Ana-Marija Jagatić Korenika.

Dragan Vicković