Udruge i organizacije koje u svojoj djelatnosti brinu o prehrani osoba koje zbog svojih loših materijalnih prilika to često ne mogu činiti same, zaokružuju smisao ovog projekta koji započinje procesom izrade kruha u Kroštuli.

– Nakon dobivene informacije o količinama Duplog kruha koje su prodane putem naših trgovačkih partnera, istu količinu kruha proizvodimo te distribuiramo na teritoriju cijele Republike Hrvatske. Kupivši dupli kruh za sebe, istodobno takav kruh poklonjaš osobama kojima je prijeko potreban. Za svaki kupljeni dupli kruh jedan doniramo onima koji si ne mogu priuštiti ovu osnovnu namirnicu – poručili su.

Dupli kruh 1.

‘Dupli kruh’ potpuno je prirodan i ne sadrži nikakve aditive, ali zato sadrži spašeni ječam koji nastaje prilikom kuhanja Žuje i zbog kojega je izrazito hranjiv te bogat mineralima, bjelančevinama i vlaknima. Dupli kruh se izrađujemo ručno i uz pomoć prirodnog kvasca zbog čega ima posebnu aromu i jako dugu svježinu.

U suradnji sa Zagrebačkom pivovarom stvoren je održiv kruh proizveden na ekološki prihvatljiv i pravedan način.

Sastav: pšenično brašno, spašeni ječam, prirodni kvasac, sol i ulje.

Spašeni ječam je pivski ječam koji ostaje prilikom kuhanja piva, a proizvođač mu novi život daje koristeći ga u kruhu.

Među korisnicima je i Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec.

– Akcija je počela ovaj tjedan. Primili smo 640 komada smrznutog kruha čija podjela iziskuje dobru organizaciu, ali i tehničku opremljenost. Nabavili smo zamrzivač, izrađujemo planove podjele koji uključuju planiranje rute vožnje te procjenu potrebnih količina po kućanstvu, odnosno po osobi. Podjela je planirana na tjednoj bazi – kazala je Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa grada Vrbovca.

Dragan Vicković/prigorski.hr