KUD Srce Koprivnica sudjelovalo na izložbi u Puli

2. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam KUD Srce Koprivnica sudjelovalo na izložbi u Puli


Izložba umjetničkih radova “Kokošnik i druga slavenska ženska oglavlja ”koja je održana u gradu Puli od 18.-31.12.2021. dio je projekta „ Splet slavenskih kultura i tradicija “ koji provodi odjel kulture KURS Hrvatske od 2020. godine pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije.

Kokošnik je starinsko rusko oglavlje koje su žene nosile od 10. stoljeća. Danas je simbol ženske ruske nacionalne nošnje. Naziv dolazi od staroruske (i suvremene hrvatske!) riječi „kokoš“ jer podsjeća na rep ove ptice. Nosile su ih samo udane žene jer u staroj Rusiji nakon svadbe oni su morali pokriti glavu i kosu. Na visoki dio kokošnika prišivali su tkaninu koja je pokrivala glavu, a ponekad i vrat.

izlozba4

Brojni govornici koji su pozdravili ovo događanje, od dožupanice Jessice Acquavita, dr. Irene Mikulaco iz Instituta Puškin, domaćina Milana Rašule, te predstavnica nekoliko ruskih udruga, istaknuli su važnost predstavljanja ovoga dijela kulture, te trud i rad organizatora prilikom postavljanja ove izložbe, gdje su osim stiliziranih i tradicijskih ruskih oglavlja prikazana pokrivala za glavu iz Bjelorusije, Ukrajine, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

izlozba5

KUD Srce Koprivnica je dobio poziv na ovu izložbu te su predstavili oglavlja iz Podravine-POCULICE. Izložene poculice su iz Molvi. Vlasnice su Marija Cenkovčan koja osim izložene poculice iz 1940. prikazane su i stilizirane poculice koje sama izrađuje, te Marta Čelik poculica iz 1970. koja je tradicionalna molvarska i nosila se kada je mlada snaha „ išla na vodu“ drugi dan svadbe. Predstavljene su i Molve, povijest poculica i tradicija vezanu za njih.

izlozba6