U prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu, održat će se radionica na temu „Povijest i društvena uloga vatrogastva (do današnjeg dana)“.

Voditelj radionice bit će Vedran Runjić, voditelj muzejske zbirke Muzeja hrvatskog vatrogastva. Radionica će se održati 17. lipnja 2021. s početkom u 19 sati.

Sudionici će imati prilike čuti o putu razvoja hrvatskog vatrogastva, prikazu tehničkog razvoja opreme, kao i o napredovanju vatrogasnih organizacija kroz povijest. Kako se Hrvatska može pohvaliti bogatom tradicijom vatrogastva, navedenom radionicom promicat će se vatrogastvo namijenjeno svim uzrastima, kao i značaj Hrvatske vatrogasne zajednice za hrvatsko društvo.

Ova radionica sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec.

Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje prvu od predviđenih deset Vatrogasne zajednice Općine pod nazivom „Od prevencije do intervencije: DVD primjer društvene kohezije“.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno.