Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je na redovnoj skupštini glumicu Kseniju Marinković za svoju novu predsjednicu, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Ksenija Marinković (Virovitica, 1966.) ostvarila je brojne filmske, televizijske, ali i kazališne uloge. Glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je 1988. godine, nakon čega je postala stalni član kazališnog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Od sezone 2015./2016. postala je prvakinja Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Za svoj je rad više puta nagrađivana – 2002. je dobila nagradu Zlatni smijeh za ulogu u predstavi ‘Zaštićena zona’, a 2007. nagradu Marul za glumačko ostvarenje u predstavi “S druge strane”. Iste je godine dobila i nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu u toj predstavi, ali i nagradu Dubravko Dujšin.

Na Pulskom filmskom festivalu 2016. osvojila je nagradu Zlatna arena za glavnu žensku ulogu u filmu “S one strane Zrinka Ogreste.

U povodu svog imenovanja predsjednicom Društva Marinković je najavila promoviranje rada Društva kroz posebne projekte te intenzivnu suradnju s institucijama unutar audiovizualne zajednice u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Na 71. redovnoj Skupštini Hrvatskog društva filmskih djelatnika izabrana je za mandatno razdoblje od 2021. do 2023.

(Hina)