Kronološki tijek razvoja epidemije koronavirusa; ‘Sve je krenulo 31. prosinca prošle godine u Kini’

18. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti Kronološki tijek razvoja epidemije koronavirusa; ‘Sve je krenulo 31. prosinca prošle godine u Kini’

Pixabay


Vjerojatno ne postoji osoba u Republici Hrvatskoj koja do sada nije čula za koronavirus. No što je točno bolest pod nazivom COVID-19, te što znamo o razvoju bolesti koja je bacila gotovo cijel svijet u izolaciju.

Sve je krenulo 31. prosinca 2019. godine kada su kineske vlasti objavile da je zabilježeno grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, u provinciji Hubei. Oboljeli su razvili simptome povišene temperature, kašlja i otežanog disanja s pozitivnim nalazom na plućima, dokazanim radiološkom pretragom.

Prvi slučajevi oboljelih zabilježeni su početkom prosinca, a epidemiološki su bili povezani s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja.

7. siječnja ove godine kineske su zdravstvene vlasti službeno priopćile otkriće novog koronavirusa povezanog sa slučajevima virusne upale pluća u Wuhanu.

Radi suzbijanja i sprječavanja širenja epidemije, kineske su vlasti, uz zatvaranje spomenute tržnice poduzele niz mjera, uključujući uvođenje karantene u Wuhanu i drugim gradovima Kine, ograničavanje međunarodnog zračnog prijevoza, ali i onog unutar same Kine, kao i restrikciju drugih oblika javnog transporta te provođenje mjera masovne dezinfekcije javnih površina i prostora.

Unatoč tome epidemija se brzo proširila i na druge kineske pokrajine, ali i izvan Kine.

30. siječnja 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju koronavirusa javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja (PHEIC) zbog brzine širenja epidemije i velikog broja nepoznanica s njom u vezi.

11. veljače ove godine Svjetska zdravstvena organizacija je bolest uzrokovanu novim koronavirusom nazvala koronavirusna bolest 2019, kratica COVID-19 (eng. Coronavirus disease 2019).

25. veljače 2020. godine zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Prema posljednjim dostupnim informacijama Europskog centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti, registrirano je 80 134 oboljelih osoba, te 2 698 smrtnih slučajeva od novog koronavirusa.

28. veljače 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podigla globalni rizik vezan uz koronavirus na vrlo visok.

2. ožujka ove godine Europska unija je podigla rizik od koronavirusa s umjerenog na visoki.

Samo dva dana kasnije, 4. ožujka Italija poduzima nove mjere protiv širenja koronavirusa; ograničenja sportskih natjecanja, nastavnih aktivnosti, školskih putovanja, rada trgovačkih centara i drugih ustanova.

5. ožujka zabilježeni su prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Sloveniji i Mađarskoj.

8. ožujka ove godine Italija je ograničila ulazak i izlazak u područja u Sjevernoj Italiji. Javni događaji su otkazani i uveden je niz novih mjera za ograničavanje širenja koronavirusa. Slovenija je ograničila javna okupljanja.

I posljednji važan datum vezan uz širenje koronavirusa je 11.ožujka 2020. godine kada je WHO je proglasio globalnu pandemiju zbog koronavirusa, piše na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Facebook Comments