Rusija i Ukrajina usuglasile su se na pregovorima u četvrtak da je potrebno uspostaviti humanitarne koridore i prekid vatre uz njih, što je prvi znak napretka među dvjema stranama na bilo kojem pitanju.

Ali dok je ruski pregovarač Vladimir Medinski govorio da je na razgovorima ostvaren “značajan napredak”, ruske nage nastavile su bombardirati i opkoljavati ukrajinske gradove.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak kazao je da rezultati nisu onakvi kakvima su se nadali, ali su dvije strane barem postigle razumijevanje o potrebi evakuacije civila.

Zasad nije poznato gdje bi ti koridori bili. Dogovorena je i dostava hrane i lijekova na mjesta najžešćih bitaka.  Pregovarači će se ponovo sastati idući tjedan, rekao je Podoljak.

U Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje odmahuje rukom na svjetsku osudu invazije i tvrdi da njegova “specijalna vojna operacija” ide točno po planu.

Ukrajinski vojnici i civili nastavljaju se žestoko opirati ruskom napadu pa su Kijev i drugi veći gradovi, osim Hersona, u četvrtak navečer bili čvrsto u njihovim rukama.

Humanitarna kriza se, međutim, produbljuje. Milijun ljudi izbjeglo je iz Ukrajine, najviše u susjednu Poljsku.

Oni koji su ostali trpe raketne i topničke napade, često na rezidencijalne dijelove. Dijelovi Harkiva, drugog po veličini ukrajinskog grada s milijun i pol stanovnika, pretvoreni su u ruševine.

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u drugi tjedan s glavninom ruskih snaga blokiranom sjeverno od Kijeva i nekoliko gradova koji trpe žestoka ruska bombardiranja.

Stotine ruskih vojnika i ukrajinskih civila ubijeni su otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače naredio da njegove snage krenu u napad. Rusija se zbog toga našla u međunarodnoj izolaciji kavu ne pamti.

Vojni plan brzog osvajanja Kijeva i svrgavanja vlade Volodmira Zelenskija nije uspio. Jedini veći grad koji su Rusi zasad osvojili je Herson, luka na Dnjepru na jugu Ukrajine.

Rusija je zbog toga promijenila taktiku i pojačala raketne napade na gradove.

Mariupolj, glavna luka na istoku Ukrajine, pod opsadom je. U gradu nema struje i vode i vlasti kažu da ne mogu evakuirati ranjene. Situaciju uspoređuju s opsadom Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Rusi su priznali da u Ukrajini poginulo 500 njihovih vojnika, Ukrajinci tvrde da ih je 9000.

Putin je u četvrtak razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i rekao mu da Rusija neće odustati od ispunjenja svojih ciljeva u Ukrajini, koje on naziva “demilitarizacijom i denacifikacijom”.