Krležine noći – večernja okupljanja malih formi i komornih predstava te odabranih studentskih radova nastalih po Krležinim djelima održat će se od 17. do 22. siječnja na Sceni 121 u atriju kazališta Gavella.

Tijekom šest večeri publika će moći pogledati sedam izvedbi, a prva je na rasporedu 17. siječnja predstava “U agoniji” PUK-a i Scene Ribnjak, autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, ocijenjena kao “inovativna obradu fatalne Krležine drame”, najavljuju iz Gavelle.

Monokoreodrama “Krležina Saloma”, autorski projekt Selme Mehić i Maje Đurinović ocijenjen kao “promišljen spoj začudne zrelosti i zavodljive mladosti”, na rasporedu je u srijedu, 18. siječnja.

U četvrtak, 19. siječnja premijerno će biti izveden autorski projekt skupine studenata pod mentorstvom Borisa Svrtana pod nazivom “Krleža alla Gavella”.

Riječ je o “glembajevskom maratonu” kojim će se, kako se ističe u najavi, protrčati kroz sve tri drame trilogije. “Ciljna pozicija bit će, ni više ni manje nego – istina. Rekonstrukcijom svih posljednjih trenutaka života glembajevskih egzistencija koje se kreću kroz trilogiju, postavlja se pitanje: padaju li maske u trenutku smrti ili se gospodski propisi blijedo napudranih lica nastavljaju savršeno pravilno ispunjavati i u grobu”, dodaju iz Gavelle.

U predstavi “Krleža alla Gavella” glume Andrej Kopčok, Gloria Dubelj, Ivan Čuić, Iva Šimić i Ivan Colarić.

Na programu Krležinih noći su i predstava “O štakorima, gavranima i ljudima” nastala po motivima “Hrvatskog boga Marsa” u izvedbi Đorđa Kukuljice te “Ćelava Leda”, “uspješan studentski spoj Krleže i Ionesca” nastala pod mentorstvom Željka Vukmirice i Slavice Knežević.

Noći završavaju izvedbama “Jazz Krleža I – glumci i poezija” i “Jazz Krleža II – glumci i proza”, koje su na rasporedu 21. i 22. siječnja.

(Hina)

fah