U KRIŽEVCIMA POTPISAN UGOVOR O IZMJENAMA I DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO Mirko Habijanec: Osnovna plaća povećat će se za 20 posto

20. veljače 2018. Autor: prigorski.hr Gospodarstvo U KRIŽEVCIMA POTPISAN UGOVOR O IZMJENAMA I DOPUNAMA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO Mirko Habijanec: Osnovna plaća povećat će se za 20 posto


U prostoru Hotela Kalnik u Križevcima danas je potpisan jKolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Ugovor su potpisali Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske.

_PRO5127

Prema dosadašnjem kolektivnom ugovoru osnovna plaća iznosila je 3.112,20 kune, dok će prema usvojenim izmjenama nova osnovica iznositi 3.750 kune, koja se uvećava za pripadajuće dodatke, sukladno tarifama i uvjetima rada. Izmjene će stupiti na snagu  u ožujku 2018. godine.

Mirko Habijanec u povodu potpisivanja ugovora rekao je kako je u uvjetima nestimulativnog Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu bilo potrebno poduzeti mjere radi značajnih promjena u graditeljstvu u Republici Hrvatskoj s ciljem ujednačavanja uvjeta rada u građevinarstvu Hrvatske s uvjetima razvijenih zapadnih zemalja Europe. -Kolektivne pregovore inicirali smo radi poboljšanja uvjeta radnika, unaprijeđenja učinkovitosti, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika za zapošljavanje u graditeljstvu u Republici Hrvatskoj, kao zajedničkom interesu poslodavaca i radnika-kazao je Habijanec.

kolektivni ugovor hup gradjevinari015

-U Njemačkoj je minimalna plaća u građevinarstvu od 12 do 15 eura, a kod nas to od 3 do 5 eura, ovisno o trošku. Tu je i problem prikazivanja u financijskim i poreznim izvješćima, koja nedovoljno kvalitetno prikazuju sve troškove koje imamo vezano uz rad i radno mjesto. To iz bilanci iščitati ne možete, dok su vani sve stavke jasno naznačene. Potpisivanjem ovog ugovora radimo jedan korak u povećanju plaća.

Osnovna plaća će se povećati od 1. ožujka ove godine za oko 20 posto. Za intenzivne djelatnosti i deficitarna zanimanja povećanje će biti za još 10 posto. Ovo je tek prvi korak u odnosu na ono što mi moramo napraviti. -istaknuo je Habijanec te ukazao na problem sive ekonomije – istaknuo je Mirko Habijanec.

kolektivni ugovor hup gradjevinari014

-Mi znamo da dio “privatnika” isplaćuje plaće na ruke, mimo sustava. Bilo da su to putni nalozi ili nešto drugo. Mi to želimo spriječiti i dovesti u red da za svaku kvalifikaciju u svakom poduzeću bude plaća ista po tarifama iz kolektivnog ugovora. Dakle, plaća mora prolaziti kroz sustav, moraju se platiti porezi, mirovinsko i zdravstveno osiguranje na tu osnovicu. Zbog toga Državi manjka nekoliko milijardi kuna godišnje -upozorio je Habijanec te dodao da su takve stvari nezamislive u npr. Njemačkoj i pozvao je institucije da krenu u akciju.

-Socijalni partneri izmjenama kolektivnog ugovora unaprijeđuju uvjete rada i poslovanja u građevinskom sektoru te očekuju i podršku zakonodavca stvaranjem stabilnog zakonodavnog okvira i poticajnih poreznih propisa.

kolektivni ugovor hup gradjevinari013

Od države očekujemo podršku našim naporima kroz proširenje primjene kolektivnog ugovora na sve tvrtke i obrte u graditeljstvu i osiguranje stabilnog poslovnog okruženja. Kako su u sektoru graditeljstva i do sada važećim granskim kolektivnim ugovorom bile zajamčene plaće više od nacionalne minimalne plaće, danas potpisane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo dodatno povećavaju plaće u sektoru graditeljstva -istaknuo je Habijanec.

kolektivni ugovor hup gradjevinari016

Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske rekla je kako je kod su izmjenama kolektivnog ugovora s HUP-Udrugom poslodavaca graditeljstva postavljeni dobri temelji za znatnije povećanje plaća zaposlenih u sektoru graditeljstva i poboljšanje njihovog standarda.

kolektivni ugovor hup gradjevinari018

-Samo s većim plaćama i boljim uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanje naših radnika i zainteresirati mlade za strukovno obrazovanje. Kolektivni ugovor za graditeljstvo vidimo kao važan instrument za suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno. Očekujemo i uključivanje države, odnosno resornih ministarstava i njihovu konkretnu pomoć za žurno proširenje primjene kolektivnog ugovora na cijeli sektor kao i uvođenje kontrole isplata plaća. – rekla je Jasenka Vukšić.

_PRO5065

Zdravko Jurčec, predsjednik Društva građevinskih inženjera Zagreb složio se da je ovo prvi korak u uvođenju reda u sektoru graditeljstva. -Prvi puta, nakon stvarno dugo vremena, imamo sve glave za istim stolom. Stvari se moraju mijenjati, osobito u cijenama rada. Zbog krize otišla je masa kvalitetnog kadra. Najviše brine odlazak mladih osoba i gube interes za ova zanimanja. Mi moramo mladima osigurati vjeru u adekvatnu plaću i u sigurnost zapošljavanja. -rekao je Jurčec.

kolektivni ugovor hup gradjevinari019

Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra graditeljstva istaknula je da je povećanje plaća prva i osnovna mjera od koje treba krenuti ako se želi pričati o demografskoj politici i o tome da mlade građevinare treba vratiti natrag u Hrvatsku.

kolektivni ugovor hup gradjevinari020

-I prije smo upozoravali da građevinskog radnika treba cijeniti. Nije dobro baviti se samo stanogradnjom i cestama, nego treba paziti što se događa s hrvatskim graditeljstvom. Ako ga mi nećemo čuvati, vjerujte mi, nitko ga drugi neće čuvati. -rekla je Maja-Marija Nahod te dodala kako je malo potrebno da bi obitelji vratili u domovinu.

kolektivni ugovor hup gradjevinari007

Saborski zastupnik Branko Hrg rekao je kako se osobno zalaže za povećanje plaće te je podsjetio na pokrenutu inicijativu da minimalna plaća bude 4.000 kuna. -Važno je da u ovom dijelu javne nabave i tih silnih novaca koji su nam osigurani u europskom proračunu ne budemo bedasti. Da ne kupujemo fiću, ako nam se nudi mercedes. Trebamo gledati stvari dugoročno. – slikovito se izrazio Hrg i izrazio zadovoljstvo što se potpisivanje održalo u Križevcima.

_PRO5083

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, čestitao je svima na uspješnom završetku pregovora oko novog Kolektivnog ugovora te pozvao sve na zajedništvo. – Dogovorite se i ne rušite jedni drugima tendere i posao odradite što kvalitetnije – poručio je Vukmirić.

_PRO5094

-Sve što sam do sada čuo budi jednu nadu za gospodarstvo, za realni sektor, da naši građani doista imaju šanse. Kolektivni ugovor nije samo interes sindikata. Prevelika je mantra u javnosti da je to isključivo interes sindikata i da poslodavci pregovaraju sa sindikatima kao nekim nužnim zlom, pa onda sklope tamo neki kolektivni ugovor. -rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

kolektivni ugovor hup gradjevinari025

Prigodnim riječima prisutnima se na kraju obratio i dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. -Građevinarstvo je uz prehrambenu industriju najvažnija gospodarska grana u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na Zavodu za zapošljavanje imamo preko 3 tisuće nezaposlenih, a istovremeno imamo potrebu za radnicima u građevinarstvu i pripadajućim granama, struja, plin, vodovod itd.

kolektivni ugovor hup gradjevinari005

Županija je pokrenula niz akcija te provela razgovore sa školama oko upisa u strukovne škole. Dakle, ne želimo da se upisuju zanimanja za koja nema potrebe na tržištu rada. Cilj nam je da upisujemo ono što je potrebno i ono što ima budućnost. Moramo tim ljudima osigurati posao, plaću i budućnost. Želimo promjeniti percepciju roditelja i učenika prema strukovnim, trogodišnjim školama. – zaključio je Ljubić.

ljubic_PRO5008kolektivni ugovor hup gradjevinari026kolektivni ugovor hup gradjevinari022kolektivni ugovor hup gradjevinari017kolektivni ugovor hup gradjevinari011kolektivni ugovor hup gradjevinari010kolektivni ugovor hup gradjevinari006kolektivni ugovor hup gradjevinari004

prigorski.hr

 

 

Facebook Comments