Udruga osoba s invaliditetom Križevci pridružila se obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize te je na Nemčićevom trgu istaknula svoj štand na kojem su se uz rukotvorine članova Udruge mogli naći i edukativni materijali o ovoj bolesti.

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se u Hrvatskoj sedmu godinu, s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi. U svijetu živi oko 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom. Osobe s cerebralnom paralizom često su “nevidljive” u društvu i isključene iz zajednice i upravo zbog toga pokret je započeo s temom “Ja sam ovdje”.   Ovogodišnja događanja obilježavaju  se pod motom “Mi smo ovdje!”.

IMG_7953

Podršku ovoj akciji dao je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel koji je posjetio štand te razgovarao s predsjednikom Udruge Petrom Gatarićem.

Kako je ove godine zelena boja cerebralne paralize, pročelnik se i simbolički, noseći zelenu vrpcu, priključio akciji te podržao sve oboljele od ove bolesti.

IMG_7956

Obilježavanjem ovog dana želi se osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Podizanje svijesti je prvi korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom. Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji zahtjeva interdisciplinaran pristup.

prigorski.hr