Križevci: Žene u književnosti s Julijanom Matanović

10. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Križevci Križevci: Žene u književnosti s Julijanom Matanović


Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci pozivaju na književni susret s Julijanom Matanović.

“Žene u književnosti” naziv je susreta koji će se održati u ponedjeljak u 13 sati u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Križevci.

Julijana Matanović omiljena je hrvatska književnica i književna povjesničarka (Gradačac, BiH, 1959.). Diplomirala jugoslavistiku na Pedagoškome fakultetu u Osijeku 1982., doktorirala 1998. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu temom o povijesnom romanu u hrvatskoj književnosti 20. st.

Radila je na Pedagoškome fakultetu u Osijeku, a od 1993. predaje na Katedri novije hrvatske književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Bila je glavna urednica Nakladnoga zavoda Matice hrvatske 2003. – 2004. Pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je članica suradnica.

matanovic

Napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika. Koautorica je knjige kritičkih čitanja Četiri dimenzije sumnje (s K. Bagićem, V. Bogišićem i M. Mićanovićem), autorica stručnih knjiga Barok iz suvremenosti gledat, Ivan Gundulić, Prvo lice jednine, Lijepi običaji, Krsto i Lucijan i Tko se boji lika još te knjige literariziranih kritika Kao da smo otac i kći i Laura nije samo anegdota.

Piše i prozu (Zašto sam vam lagala; Bilješka o piscu; Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka; Samo majka i kći; Božićna potraga; I na početku i na kraju bijaše kava), koja je doživjela velik uspjeh kod čitatelja.

prigorski.hr

Facebook Comments