Tradicionalna skupna izložba dječjih radova održat će se u danas, ponedjeljak 12. prosinca od 20 sati u Klubu kulture na Mažuranićevom trgu u Križevcima. Izložba se izvodi unutar mini likovnog projekta pod nazivom Prva hrvatska dječja galerija koju je osmislio i vodi Igor Brkić, križevački pedagoški djelatnik i umjetnik.

Ove godine, svoje će radove predstaviti 40 i više mladih umjetnika, a neki će po prvi puta svoje radove predstaviti široj publici. Izložbe su odlično posjećene, a mladi kreativci svaki put iznova iznenade svojim idejama koje pretoče u pomalo nevjerojatne slike koje mame dah. Pogledajte uživo i možda se iznenadite koliko kreacije nose ovi mali autori.

Stvaralaštvo je spontani put u kojem na početku ne znamo kuda ćemo dospjeti; u tom procesu nije primarno stići na zadani cilj jer rezultat uvelike ovisi o spontanosti koju imaju samo djeca.Upravo slobodna i opuštena atmosfera može služiti kao poticaj za razvoj kreativnosti i prihvaćanje vlastite emocionalnosti, te time biti ključ za razvoj djeteta u potpune osobe. Zbog toga važno je poticati djecu da što slobodnije izraze svoj doživljaj, kako bi produkt njihova rada proizašao iz njihove iskrenosti, kreativnosti i originalnosti.

Baš zbog ovih činjenica je važna Prva hrvatska dječja galerija i njezina aktivnost gdje se kroz radionice gdje se djeca mogu izraziti slobodno bez okvira i zadataka koji često znaju usporiti i ograničiti kreativnu energiju.

Izložbe u sklopu djelovanja Prve hrvatske dječje galerije i služe tome da se djeca oslobode okova zadanog i razbiju strah od pokazivanja svojih djela široj publici, što nekad zna bit puno teži korak nego li napraviti umjetničko djelo, i na toj hrabrosti im treba čestitati. – stoji u predgovoru Igora Brkića.

prigorski.hr/Igor Brkić