Križevci: Svečano otvorena izložba “Križevačko knjižno blago” – Iz obiteljskih knjižnica

24. listopada 2016. Autor: prigorski.hr Križevci Križevci: Svečano otvorena izložba “Križevačko knjižno blago” – Iz obiteljskih knjižnica


Ogranak Matice hrvatske Križevci u ponedjeljak je u križevačkoj Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” organizirao izložbu “Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica”.

U akciju se uključilo 28 obitelji i pojedinaca koji su prijavili petstotinjak naslova najstarijih tiskovina iz svojih knjižnica, od kojih je odabrano 342 za katalog i 180 za izložbu. Zaslužne za katalog i izložbu su Renata Husinec, Martina Valec-Rebić, Danijela Zagorec i Iva Rupčić.

krizevacke knjige

Martina Valec-Rebić je rekla kako je izložba kruna višemjesečnog projekta.”Knjižno blago svjedoči o kulturi, obrazovanju i interesima stanovnika našega grada tijekom minulih stoljeća. U ožujku smo pozvali sugrađane da potraže u svojim knjižnicama najstarije knjige, časopise, brošure, molitvenike, pjesmarice, novine, kalendare, pozivnice, razglednice i plakate.

Akcija je trajala do kraja srpnja. I nakon službenog završetka akcije nastavili su nam se javljati obitelji s izuzetno vrijednim i starim izdanjima”, rekla je Martina Valec-Rebić. Dodala je kako prikupljene knjige pokrivaju gotovo sva područja ljudskog djelovanja i kako se svega nekoliko naslova ponovilo.

martina valec rebic

“Zbog ograničenog broja stranica u katalog su mogla ući samo 342 izdanja, a za izložbu smo morali odabrati 180 naslova. Trudili smo se odabrati izdanja koja su bila vrijedna, bilo godinom izdanja ili su ih napisali važni hrvatski ili strani pisci ili su pak svojim likovnim oblikovanjem i neobičnim sadržajem bila zanimljiva”, kazala je.

Dodala je kako su najstarije knjige iz 18. stoljeća, a najstarija je iz 1712. godine. Od autora Martina Valec-Rebić je istaknula Franju Markovića, Antuna Nemčića, Ljudevita Vukotinovića, Franu Gundruma i mnoge druge.

danijela zagorec

Danijela Zagorec je približila neke od naslova. “Križevačke tiskare zadužile su nas iz gotovo svih područja znanosti i kulture te u estetskim kriterijima kojima su nakladnici pristupali svakom objavljenom izdanju. Vjerujem da će i ovo naše izdanje zadovoljiti estetske kriterije i nekadašnjih vrlo izbirljivih nakladnika”, kazala je Danijela Zagorec.

Spomenula je knjigu “Voćarstvo” koju je odabrala jer sadrži 354 utisnute slike u sadržaj. “Zvonimir Pužar se javljao pod pseudonimom “pajdaš Zvonko” koji je priredio cjelokupno izdanje “Križevačkih štatuta”. Zatim samouk mađarskog i njemačkog jezika, što ukazuje da je poučavanje jezika u Križevcima bilo jako važno”, napomenula je. Danijela Zagorec je uz molitvenike pobrojala i brojna druga vrijedna izdanja.

krizevacke knjige

Nazočne je pozdravio i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović koji je izrazio zadovoljstvo što se izložba održava u novoj knjižnici te se osvrnuo na ostale nove građevine u Križevcima. Otvorenje izložbe prepustio je akademiku Josipu Bratuliću koji je rekao kako je knjiga kao član obitelji. “Križevci su posebni u povijesti hrvatske knjige i drago mi je da ste se ovdje okupili oko svečanosti knjige”, istaknuo je Josip Bratulić.

krizevacke knjige25

Renata Husinec je na kraju svečanog otvorenja izložbe zahvalila svima koji su pomogli oko ovog projekta i rekla kako nije dovoljno gledati i slušati, nego treba i čitati.

krizevacke knjige krizevacke knjige1 krizevacke knjige2 krizevacke knjige3 krizevacke knjige4 krizevacke knjige5 krizevacke knjige6 krizevacke knjige7 krizevacke knjige8 krizevacke knjige9 krizevacke knjige10 krizevacke knjige11 krizevacke knjige12 krizevacke knjige13 krizevacke knjige14 krizevacke knjige15krizevacke knjige16 krizevacke knjige17 krizevacke knjige18 krizevacke knjige19 krizevacke knjige21 krizevacke knjige22 krizevacke knjige26 krizevacke knjige27 krizevacke knjige30 krizevacke knjige31

prigorski.hr

Facebook Comments