Križevački gradonačelnik Mario Rajn je na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca rekao kako će proračun Grada prvi puta biti u eurima, a iznosit će nešto više od 20 milijuna eura, točnije 20.849.672,18 eura.

-Prvi proračun od šest koliko je iza mene je zadan kroz projekte koji su ugovoreni i sufinancirani s drugim stranama i nije ostalo puno prostora za druge investicije. Može se nazvati i proračunom vodno-komunalne infrastrukture, jer je riječ o četiri velika vodno-komunalna projekta koja su sufianancirana bilo od europskih fondova iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka ili sufinancirani sredstvima Hrvatskih voda u odnosima 80:20.

Kad tome pridodamo projekte obnovljivih izvora energije, geotermalnim istraživanjima, dva projekta koja su ukupno vrijedna 1,5 milijuna eura, plus energetske obnove zgrade Gradskog društva Crvenog križa i uspostavljanje šest fotonaponskih elektrana, a puno je izdvajanja i u mlade. Osigurano je 1,25 milijuna eura za obnovu postojećih škola dok čekamo natječaje za izgradnju ili dogradnju novih školskih objekata.

Rekonstrukcije prometnica su vezane na projekte vodno-komunalne infrastrukture – kazao je Rajn nabrajajući brojne projekte koji su u planu za sljedeću godinu. -Pozivam sve građane da odmah početkom 2023. godine prate raspis novih poziva za sufinanciranje projekata opreme za fotonaponske elektrane. Krenut ćemo najkasnije u veljači – poručio je.

Sljedeće godine provest će se rekonstrukcija prometnica u Ulici Marijana Detonija, dijelu Ulice Dragutina Renarića, dijelu Ulice Ivana Viteza, provest će se izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici kao i dodatne biciklističke staze na dijelu Ulice kralja Tomislava, Trgu J.J. Strossmayera, Ulice I. Z. Dijankovečkog i Ulice Franje Markovića (zapadna strana) prijavljena na Javni poziv FZOEU-a.

Vijećnice i vijećnici jednoglasno su donijeli Odluku o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi Grada Križevaca kojom se povećava naknada za rodilje i to na način da će od sada rodilje za drugo dijete ostvarivati 2.000,00 kuna, umjesto dosadašnjih 1.000,00 kuna, za treće dijete 3.000,00 kuna, za četvrto dijete 4.000,00 kuna i tako dalje, a povećana je i jednokratna naknada na 1.500,00 kuna s dosadašnjih 1.000,00 kuna.

Donesen je i Program mjera osiguravanja specijalističke zdravstvene zaštite na području Grada Križevaca koji je usmjeren na zapošljavanje doktora medicine specijalista pedijatrije i doktora medicine specijalista ginekologije i opstetricije na neodređeno, puno radno vrijeme u navedenim specijalističkim ordinacijama u Križevcima i zadržavanja u radnom odnosu s ciljem osiguravanja dostupnosti i kontinuiteta specijalističke zdravstvene zaštite na području Grada Križevaca.

Doneseni su programi potpora u gospodarstvu i poljoprivredi kao i izvješća o realizaciji programa, te financijski planovi i programi rada za 2022./2023. dječjih vrtića, osnovnih škola, ustanova u kulturi, Javne vatrogasne postrojbe, Vatrogasne zajednice, Zajednice športskih udruga, Zajednice tehničke kulture i Gradskog društva Crvenog križa Križevci.